Na panelu „New institutional instruments for SMEs support” u okviru „Belgrade Venture” foruma predstavnici grada Beograda, Sekretarijata za privredu, Regionalne agencija za razvoj i evropske integracije Beograd, kao i Naučno tehnološkog parka Beograd su predstavili programe i mere sprovedene prethodnih godina, kao i planove razvoja podrške inovacijama i IT tehnologijama u okviru sektora mikro, mala i srednja preduzeća, preduzetništvo za 2016. godinu.

Grad Beograd od 2008. godine sprovodi programe podrške za razvoj konkurentnosti malih i srednjih preduzeća i smanjenje nezaposlenosti. U periodu od šest godina ukupno je bilo 5.000 direktnih korisnika navedenih mera, dok je u 2015. godini broj direktnih korisnika mera Aktivne politike zapošljavanja i podrške MMSPP sektoru prevazišao 5.000 korisnika.

– Grad Beograd planira da u 2016. godini finansira 10 najboljih inovativnih ideja iz oblasti inovacija i IT tehnologija i da u periodu od godinu dana finansira operativne troškove za izabrana start ap preduzeća, koja će postati stanari „Naučno tehnološkog parka Beograd” – istakla je Tanja Popović, pomoćnik sekretara Sekretarijata za privredu.

Regionalna agencija za razvoj i evropske integracije Beograd će u okviru navedenog programa pružiti programe obuka za pisanje i izradu biznis plana, kako bi omogućili svim zainteresovanim licima da se prijave na navedeni konkurs i svoju poslovnu ideju uobliče i prezentuju na pravi način.

– Ohrabrujuća vest za sektor MMSPP jeste činjenica da je potpisan Sporazum COSME za podršku konkurentnosti srpske privrede, između Republike Srbije i Evropske unije, kojim je potvrđeno učešće naše zemlje u Programu konkurentnosti malih i srednjih preduzeća do 2020. godine – istakla je Snežana Radinović, direktor , Regionalne agencija za razvoj i evropske integracije Beograd.

U okviru prezentacije NTP Beograd predstavljeno je novo tehnološko jezgro Grada koje okuplja tehnološko razvojne kompanije, domaće i strane i podstiče osnivanje start ap kompanija, stvarajući povoljno okruženje za inovativnost, tehnološki razvoj i konkurentnost.

Na kraju panela predstavljena su dva primera dobre prakse, članovi Naučno tehnološkog parka Beograd, „Strawberry Energy” i „Eon plus”, koji su preneli svoja pozitivna iskustva boravka u NTP Beograd.

RAREI

RAREI predstavlja ključnog nosioca razvojnih procesa grada Beograda kao evropskog regiona, kao i ključnog nosioca saradnje sa relevantnim međunarodnim i domaćim institucijama u procesu evropskih integracija. RAREI je akreditovana od strane Razvojne agencije Srbije. Naši članovi su Grad Beograd, Privredna komora Srbije i Institut ekonomskih nauka.

Gde se nalazimo

Kontakt

Topličin venac 11/4

11000 Beograd

tel/fax. +381 11 2186 730

tel/fax. +381 11 2186 740

RADNO VREME: 07:30-15:30

 

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…