Srbija i Evropska unija su danas u Briselu potpisale sporazum o podršci konkurentnosti malih i srednjih preduzeća u Srbiji.

Sporazumom između Evropske unije i Srbije, koji stupa na snagu 1. januara 2016. godine, potvrđeno je učešće naše zemlje u Programu konkurentnosti malih i srednjih preduzeća KOZME (Programme for the Competitiveness of enterprises and SME) do 2020. godine.

Njime se uspostavlja mogućnost finansiranja aktivnosti koje imaju za cilj podizanje konkurentnosti i osnivanje i rast malih i srednjih preduzeća u Srbiji, a Ministarstvo privrede biće zaduženo za koordinaciju aktivnosti Programa KOZME.

Povodom potpisivanja Sporazuma u Briselu, ministar privrede Željko Sertić izjavio je da će zahvaljujući ovom Programu Ministarstvo, uz podršku Evropske unije, finansirati i sprovoditi aktivnosti usmerene ka unapređenju konkurentnosti i rastu i razvoju malih i srednjih preduzeća u Srbiji. „Cilj je Vlade Srbije je povećanje konkurentnosti domaće privrede u narednom periodu i veći izlazak malih i srednjih preduzeća na strana tržišta. Zato će naredna godina biti godina preduzetništva što znači da će fokus Ministarstva biti na razvoju malih i srednjih preduzeća i podsticanju preduzetništva“, rekao je Sertić i istako da će KOZME program biti velika podrška Srbiji u jačanju ovog sektora.

Ambasador Duško Lopandić u stalnoj Misiji Srbije pri Evropskoj uniji, koji je potpisao Sporazum, istakao je važnost učešća Srbije u ovom programu Evropske unije. Prema njegovim rečima realizacija Programa KOZME će omogućiti bolju promociju preduzetništva, olakšati pristup finansijama i doprineti internacionalizaciji malih i srednjih preduzeća iz Srbije“.

Budžet Programa KOZME, koji Evropska unija realizuje u periodu 2014-2020. godine i čiji su korisnici zemlje EU i zemlje kandidati, iznosi 2,3 milijarde evra.

Opširnije: http://www.privreda.gov.rs/potpisan-sporazum-kozme-za-podrsku-konkurentnosti-srpske-privrede/

 

RAREI

RAREI predstavlja ključnog nosioca razvojnih procesa grada Beograda kao evropskog regiona, kao i ključnog nosioca saradnje sa relevantnim međunarodnim i domaćim institucijama u procesu evropskih integracija. RAREI je akreditovana od strane Razvojne agencije Srbije. Naši članovi su Grad Beograd, Privredna komora Srbije i Institut ekonomskih nauka.

Gde se nalazimo

Kontakt

Topličin venac 11/4

11000 Beograd

tel/fax. +381 11 2186 730

tel/fax. +381 11 2186 740

RADNO VREME: 07:30-15:30

 

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…