У организацији Регионалне агенције за развој и европске интеграције Београд (РАРЕИ), 23. новембра 2015. године у Скупштини града Београда одржан је свечани догађај Београд-европски регион.
 
На догађају су говорили градоначелник града Београда др Синиша Мали, госпођа Јадранка Јоксимовић, министар без портфеља задужен за европске интеграције и Национални ИПА координатор и госпођа Снежана Радиновић, директор Регионалне агенције за развој и европске интеграције Београд.
 
Регионална агенција за развој и европске интеграције Београд је основана од стране Града Београда у циљу пружања снажне подршке Републици Србији на путу европских интеграција, као и јачања институционалних капацитета локалне самоуправе.
 
Регионална агенција за развој и европске интеграције је кључна за Београд на путу ка Европи, рекао је градоначелник Београда Синиша Мали.
 
Градоначелник је  подсетио да је један од приоритета Града – привлачење што већег броја инвестиција.
 
– Већи број инвестиција значи смањење незапослености и повећање стопе привредног раста, у чему Град настоји да помогне напорима Влади Србије. Након мајских поплава прошле године без Агенције не бисмо могли да прикупимо средства од донатора за обнову насипа у Обреновцу. Такође, без ње у наредних шест месеци не бисмо могли да завршимо Стратегију развоја Београда, која ће дефинисати циљеве и акционе планове за развој главног града од 2015. до 2025. године. Та стратегија нам је важна за пројекте које планирамо да реализујемо заједно са другим европским земљама у привлачењу фондова из Европске уније – истакао је Синиша Мали.
 
Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић је истакла да Агенција има велике могућности као и да постоји тесна сарадња са Канцеларијом за европске интеграције, те да потенцијални инвеститори и донатори могу да буду сигурни да су сви механизми у коришћењу средстава исти и на републичком и на градском нивоу.
 
“Кроз ову Агенцију желимо да привучемо инвеститоре и ово је порука њима, јер ако имате уређени механизам и одређени оквир у којем се крећете, постајете атрактивнији и занимљивији потенцијалним инвеститорима”, рекла је Јоксимовић.
 
Подсећајући да су стратешки циљ Владе европске интеграције, Јоксимовић је истакла да у тим интерграцијама локалне самоуправе имају посебну улогу, јер се чак 70 одсто закона који се усвајају примењује од стране локалних самоуправа.
 
“Агенција има подршку у Канцеларији за европске интеграције и мене као министра и свих оних који учествују у процесу креирања и подизања капацитета за коришћење претприступних фондова, који износе око 200 милиона евра”, указала је министарка.
 
Јоксимовић је навела да је једно од најважнијих и најзахтевнијих поглавља у преговорима са ЕУ, поглавље 22, које се односи на регионалне политике, кроз које преговарамо како ћемо и да ли ћемо у тренутку чланства уопште бити спремни да користимо структурне фондове.
 
“Београд је врло интересантан са више аспеката, али хендикепиран је кад је реч о привлачењу новца из европских фондова, који су чешће намењени мање развијеним подручјима”, рекла је Јоксимовић.
 
Снежана Радиновић је подсетила да је Агенција настала 2002. године, најпре као центар за развој малих и средњих предузећа, да би априла прошле године постала РАРЕИ. Функционише посредством два сектора – за регионални развој и европске интеграције,  а до сада је била лидер на три и партнер на тринаест међународних пројеката. Међу најзначајнијим пројектима који су планирани за наредни период су: Јавно-приватно партнерство за депонију „Винча”, „Сава бајк – повезивање бициклистичим стазама деонице од Словеније до Србије”, Рестаурација фасада ради унапређивања енергетске ефикасности, Одбрана од поплава на водотоковима другог реда, „Гондола Београд” и друго.
 
Догађају су присуствовали високи представници дипломатског кора, међународних организација и представници Града Београда.

РАРЕИ

РАРЕИ представља кључног носиоца развојних процеса града Београда као европског региона, као и кључног носиоца сарадње са релевантним међународним и домаћим институцијама у процесу европских интеграција. РАРЕИ је акредитована од стране Развојне агенције Србије. Наши чланови су Град Београд, Привредна комора Србије и Институт економских наука.

Где се налазимо

Контакт

Топличин венац 11/4

11000 Београд

тел/факс +381 11 2186 730

тел/факс +381 11 2186 740

РАДНО ВРЕМЕ: 07:30-15:30

 

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…