Предузећима у Србији отворен пут до ЕУ фонда COSME

У организацији Регионалне агенције за развој и европске интеграције Београд и Привредне коморе Београда. 9. децембра 2015. године у Привредној комори Београда, одржана је промоција европског програма за мала и средња предузећа COSME за представнике кластера, пословних удружења и општина са територије региона Београда.

Промоцију су отворили директор Регионалне агенције за развој и европске интеграције Београд (РАРЕИ), Снежана Радиновић и извршни директор Привредне коморе Београда (ПКБ), Светозар Крстић.

Директорка РАРЕИ, Снежана Радиновић је истакла значај Програма за развој региона Београд као и спремност Агенције да помогне свим заинтересованим учесницима да аплицирају.

На представљању програма, истакнуто је траје од 2014. до 2020. године и да има буџет од 2,3 милијарде евра. Ова средства су само основа гаранцијске шеме у коју се укључују и пословне банке са својим изворима финансирања, тако да се очекује да ће се, у наредних пет година, на овај начин, у 330.000 малих и средњих предузећа убризгати укупно 21 милијарда евра и да ће бити отворено преко милион нових радних места.

Просечан износ гарантованих кредита је 65.000 евра, а посебна повољност је што ће на ова средства, захваљујући гаранцијама, моћи да рачунају и предузетници који нису могли да добију комерцијалне кредите, казала је координаторка за програм у Србији у Министарству привреде, Милица Затезало. Она је навела да се у Програм, који Европска комисија реализује преко Европске агенције за мала и средња предузећа и Европског инвестиционог фонда, Србија укључила као шеста земља ван Европске уније и додала да је Србија чекала две године да постане чланица Програма.

Марко Ковачевиће из Привредне коморе Србије, је представио значај Европске мреже предузетништва за проналажење партнера који су кључан елемент за коришћење програма. Наиме, Српска мала и средња предузећа и предузетници, који желе да конкуришу за ова средства, моћи ће то да чине искључиво преко својих пословних и струковних асоцијација, кластера, удружења или организација, јер ће само на њихове адресе банке слати отворене позиве. Стога, Европска мрежа је најбољи алат за успешан проналазак партнера али и одлична прилика да се сагледају могућности потенцијалних партнера али и супарника у конкуренцији за средства.

Љиљана Марковић и Никола Вујиновић из Регионалне агенције за развој и европске интеграције Београд најавили су радионице о програму и начину аплицирања, које ће за регион Београда спроводити Регионална агенција за развој и европске интеграције Београд. Госпођа Марковић је указала и на досадашња позитивна искуства РАРЕИ у вези ЕУ фондова, док је Никола Вујиновић предочио присутнима неке карактеристичне делове припреме пројеката за COSMЕ и указао на велики значај правовремене припреме и сарадње свих заинтересованих са РАРЕИ-ем.

РАРЕИ

РАРЕИ представља кључног носиоца развојних процеса града Београда као европског региона, као и кључног носиоца сарадње са релевантним међународним и домаћим институцијама у процесу европских интеграција. РАРЕИ је акредитована од стране Развојне агенције Србије. Наши чланови су Град Београд, Привредна комора Србије и Институт економских наука.

Где се налазимо

Контакт

Топличин венац 11/4

11000 Београд

тел/факс +381 11 2186 730

тел/факс +381 11 2186 740

РАДНО ВРЕМЕ: 07:30-15:30

 

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…