Конференција поводом обележавања 20 година рада Регионалне агенције за развој и европске интеграције Београд

Поводом обележавања 20 година рада Регионалне агенције за развој и европске интеграције Београд, која је одржана у Свечаној сали, Скупштине Града Београда, присутнима су се обратили министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић, заменик градоначелника Града Београда Горан Весић, директор РАРЕИ Београд Снежана Радиновић, директор Хитне помоћи Горан Чолаковић и директор АМЦ Бранислав Бајић. 

Министар Јоксимовић казала је да је РАРЕИ Београд неодвојив инструмент за процес европских интеграција и нагласила да је одрживи развој један од приоритета како за Београд, целу Србију и читав свет. „Тема за све нас у овом тренутку је Зелена агенда у свим аспектима - циркуларне економије, заштите животне средине, декарбонизације и мобилности и одрживе повезаности", навела је Јоксимовићева. Објаснила је да регионалне агенције умногоме доприносе развојном путу Србије ка ЕУ и подизању животног стандарда у земљи. Према њеним речима, поред политичког приближавања Србије ЕУ, евроинтеграције подразумевају и конвергенцију и кохезију - синергију уједначеног развоја свих региона Европе. Јоксимовићева је исатакла да Србија тежи, не само стандардима, већ и економским показатељима који говоре у прилог одрживом развоју Србије. „У том смислу постоји и Поглавље 22 у оквиру нове методологије смештене у Кластер пет, који се тиче врло важне кохезионе политике, пољопривредне политике и мапирања ресурса. У оквиру тог Кластера постоји поглавље 22 које се назива Кохезиона политика и координација структурних инструмената, а то означава спремност на апсорпцију за све оне фондове који су доступни земљи у процесу приступања - ИПА фондови и структурни фондови за чланице ЕУ," казала је Јоксимовићева. Рекла је да су ресорно министарство, као и Агенција, уз отвореност за сарадњу Владе Србије и Града, покренули низ пројеката, који су помагали европски фондови, како би се животни стандард у земљи подигао на виши ниво. Подсетила је да се ти пројекти односе на изградњу вртића, школа, локалне инфраструктуре, као и на енергетску ефикасност. Додала је да се из фондова финансирају и пројекти који су везани за културу, развој друштва у целини, али и промоцију туристичких потенцијала. Када је реч о пројектима енергетске ефикасности, министар је најавила да ће у оквиру њих бити реконструисана зграда Хитне помоћи у Београду, Студентска поликлиника и стационар, као и градска Библиотека. Такође, додала је да ће се у оквиру овог пројекта реновирати и остали објекти јавне намене широм Србије, као и изградити нови вртићи и образовне установе.

Заменик градоначелника Београда Горан Весић захвалио је Агенцији што 20 година пружа подршку домаћој привреди на путу ка евроинтеграцијама, али и помаже реализацији пројеката који умногоме доприносе подизању квалитета живота. Весић је истакао да Град спроводи низ пројеката који су усклађени са Зеленом агендом и зеленом политиком. Најавио је да је план да до 2030. године сав јавни превоз пређе на еколошки прихватљивија горива - изградња метроа, прелазак на шинска возила, набавка нових трамваја и тролејбуса. Како би се подигао животни стандард грађана у плану су пројекти изградње далековода Обреновац-Београд, нових канализационих мрежа, као и прерада грађевинског отпада у Винчи и отпадних вода из Саве и Дунава, казао је Весић. Према његовим речима, у престоници је у току замена столарије, котлова и фасаде у оквиру пројеката енергетске ефикасности. Нагласио је да ће Београд у предстојећем периоду бити препознатљив по речном превозу, који ће, такође, олакшати живот грађана, али и знатно смањити емитовање штетних гасова.

Директор Снежана Радиновић истакла је да РАРЕИ Београд већ две деценије представља кључног носиоца развојних процеса града Београда као европског региона. У претходних двадесет година РАРЕИ Београд је пружала снажну подршку ММСПП сектору у сарадњи са Министарством привреде, Развојном агенцијом Србије и Фондом за развој. Преко 30.000 клијената добило је неки вид подршке РАРЕИ Београд, одржано је преко 1300 обука, за више од 15.000 полазника, пружене су услуге менторинга за више од 80 привредних субјеката. У циљу ефикасног планирања развоја региона Београд, РАРЕИ Београд је учествовала у припреми и спровођењу развојних докумената за град Београд, као што је стратегија развоја Града Београда до 2020 године, стратегије развоја општина Земун, Чукарица, Звездара итд. У претходних 7 година остварени су значајни резултати у области припреме и реализације пројеката финансираних из међународних и домаћих извора. Свакако најзначајнији и највећи пројекат којим управља РАРЕИ Београд јесте пројекат Термалне рехабилитације јавних објеката у власништву града Београда, који се финансира из средстава ЕУ у оквиру ИПА 2018 програма. Пројекат подразумева реконструкцију и доградњу 4 јавна објекта у циљу побољшања енергетске ефикасности. Управо овај пројекат је показатељ одлучности града Београда да заједно са Републиком Србијом учествује у остваривању циљева Зелене Агенде за Западани Балкан. Наиме реализацијом пројекта оствариће се уштеде у потрошњи енергената, значајно ће се смањити емисија штетних гасова, и тиме допринети заштити животне средине и здравијем окружењу за све наше грађане. Такође, успешна сарадња настављена је и кроз пројекат енергетске ефикасности у оквиру ИПА 2020 програма, у ком ће се уз подршку ЕУ финансирати реконструкција 5 јавних објеката у Београду. Директор РАРЕИ Београд, Снежана Радиновић искористила је прилику и захвалила се министру Јоксимовић и њеним сарадницима на великој подршци која је пружена током читавог процеса аплицирања и повлачења средстава из међународних извора. Пројекат термалне рехабилитације зграда у власништву Града Београда је био идеја управо министра Јоксимовић и сада смо на корак до расписивања првог тендера за реконструкцију и доградњу објеката Хитне помоћи градске Библиотеке у Београду.

 

РАРЕИ

РАРЕИ представља кључног носиоца развојних процеса града Београда као европског региона, као и кључног носиоца сарадње са релевантним међународним и домаћим институцијама у процесу европских интеграција. РАРЕИ је акредитована од стране Развојне агенције Србије. Наши чланови су Град Београд, Привредна комора Србије и Институт економских наука.

Где се налазимо

Контакт

Топличин венац 11/4

11000 Београд

тел/факс +381 11 2186 730

тел/факс +381 11 2186 740

РАДНО ВРЕМЕ: 07:30-15:30

 

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…