ОДРЖАНА ПРОМОЦИЈА COSME ПРОГРАМА

У организацији Регионалне агенција за развој и европске интеграције Београд одржана је промоција COSME програма којим ће се обезбедити финансијска подршка микро, малим и средњим предузећима и предузетницима у Србији у износу од 60 милиона евра.

COSME је програм Европске уније за конкурентност микро, малих и средњих предузећа и предузетника са укупним буџетом до 2.3 милијарде евра за период 2014-2020. година. COSME програм, који се састоји од четири компоненте, представила је Милица Затезало из Министарства привреде, национални координатор COSMEпрограма у Србији. Том приликом Милица Затезало је нагласила да су све четири компоненте - приступ финансијским средствима, приступ тржиштима, стварање бољих услова за конкурентност и подстицање предузетништва, доступне корисницима из Србије. Корисници прве компоненте, приступ финансијским средствима, су директно микро, мала и средња предузећа и предузетници, док за средства из остале три компоненте могу да конкуришу развојне агенције, привредне коморе, кластери, пословна удружења и сл.

Први финансијски инструмент који се у Србији пласира из COSMEпрограма представио је Игор Павловић из Банка Интесе, директор Одељења за управљање продајом сегменту малог бизниса. Господин Павловић је истакао да је уговор између Европског инвестиционог фонда и Банка Интесе први потписан уговор у оквиру COSME програма. Захваљујући финансијској подршци ЕУ, Европски инвестициони фонд је обезбедио директну гаранцију која ће омогућити Банка Интеси да у наредне две године подржи око 3.000 микро, малих и средњих предузећа и предузетника у Србији кроз доделу кредита за обртна средства у максималном износу до 150.000 евра. За ову подршку могу да конкуришу микро, мала и средња предузећа и предузетници који послују минимум 15 месеци. Рок отплате кредита је 30-36 месеци са грејс периодом 3 - 6 месеци. Једини инструмент обезбеђења је меница клијента и власника.

РАРЕИ

РАРЕИ представља кључног носиоца развојних процеса града Београда као европског региона, као и кључног носиоца сарадње са релевантним међународним и домаћим институцијама у процесу европских интеграција. РАРЕИ је акредитована од стране Развојне агенције Србије. Наши чланови су Град Београд, Привредна комора Србије и Институт економских наука.

Где се налазимо

Контакт

Топличин венац 11/4

11000 Београд

тел/факс +381 11 2186 730

тел/факс +381 11 2186 740

РАДНО ВРЕМЕ: 07:30-15:30

 

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…