Програм реализује Национална агенција за регионални развој (у даљем тексту: Национална агенција) у сарадњи са aкредитованим регионалним развојним агенцијама.

 

Циљеви Програма

Основни циљ Програма је јачање конкурентности и иновативности микро, малих и средњих предузећа, предузетника и задруга, кроз усклађивање њиховог пословања са захтевима међународних стандарда пословања, унапређивање пословних процеса, производа и услуга и јачање људских ресурса.

Сврха Програма је пружање подршке успешним микро, малим и средњим предузећима, предузетницима и задругама у побољшању позиције на домаћем и страном тржишту. У складу са тим, Национална агенција ће подржати пројекте микро, малих и средњих предузећа, предузетника и задруга кроз учешће у финансирању трошкова пружаоца услуга, при чему ће се бесповратна средства одобравати за:

I група активности:
• уређење пословања у складу са захтевима међународних стандарда пословања (имплементација стандарда, сертификација, ресертификација) и обележавање производа „CE“ знаком;
• нови дизајн производа и амбалаже и
• електронска презентација предузећа.

II група активности:
• побољшање постојећих и развој нових технолошких процеса;
• побољшање постојећих и развој нових производа/услуга;
• тестирање нових производа и
• израда и имплементација специјализованог софтвера.

Заинтересовани привредни субјекти могу поднети само један захтев за доделу бесповратних средстава и то за само једну од понуђених активности у оквиру групе активности.

За одабрану активност предузеће/предузетник/задруга ангажује стручног пружаоца услуга који је задужен за успешно спровођење предложеног пројекта. Пружаоци услуга не могу бити физичка лица, већ само правна лица и регистровани предузетници.

Циљна група

Право на коришћење бесповратних средстава имају правна лица категорисана као микро, мала и средња правна лица у складу са чланом 6. Закона о рачуноводству, предузетници који воде пословне књиге по систему двојног књиговодства и који годишње финансијске извештаје достављају Агенцији за привредне регистре на обраду и задруге.

Правни оквир

Међусобна права и обавезе у вези са рефундацијом одобрених средстава утврђују се Уговором који закључују Национална агенција и корисник средстава и Уговором који закључују корисник средстава и пружалац услуга.

Финансијски оквир

Укупна расположива средства зa реализацију Програма износе 21.500.000,00 динара.

Средства се додељују микро, малим и средњим предузећима, предузетницима и задругама у складу са чл. 95. – 97. Уредбе о правилима за доделу државне помоћи („Службени гласник РС“, бр. 13/10, 100/11, 91/12, 37/13 и 97/13), као државна помоћ мале вредности (de minimis државна помоћ).

У складу са чланом 96. Уредбе о правилима за доделу државне помоћи, износ de minimis државне помоћи који се додељује кориснику не сме прећи 200.000 евра у динарској противвредности у трогодишњем фискалном периоду.

Средства се додељују у износу од 50.000,00 до 200.000,00 динара за I групу активности, односно од 50.000,00 до 500.000,00 динара за II групу активности.

Национална агенција ће на основу уговора са корисником средстава рефундирати износ до 50% од укупног износа оправданих трошкова пројекта без ПДВ-а.
Средства ће бити рефундирана привредном субјекту након завршетка пројекта и достављања доказа о завршеним активностима.

Временски оквир

Јавни позив ће бити расписан 10. јуна 2014. године и трајаће до 18. јула 2014. године.

Програмом се финансирају активности које су започете у 2014. години, а нису завршене до тренутка објављивања јавног позива. Сва плаћања у вези са реализацијом пројектних активности морају бити започета у 2014. години и не могу бити завршена до тренутка објављивања јавног позива. Активности за које су одобрена средства, као и сва плаћања у вези са реализацијом истих од стране корисника средстава, морају бити завршене до 31. марта 2015. године.

Национална агенција ће писмено обавестити све учеснике о резултатима конкурса у року од 60 дана од дана затварања конкурса.

Крајњи рок за завршетак активности одобрених пројеката и подношење извештаја је 31. март 2015. године.

Услови за учешће у Програму

 

Право на доделу средстава имају микро, мала и средња предузећа, предузетници и задруге који кумулативно испуњавају следеће услове:

• да им je претежна делатност производња или пружање услуга;
• да су у већинском домаћем приватном власништву и да су регистровани на територији Републике Србије;
• да су основани најкасније 31. маја 2012. године;
• да успешно послују претходне две године;
• да воде пословне књиге по систему двојног књиговодства претходне две године;
• да су измирили обавезе по основу пореза и доприноса;
• да у овој години нису по истом основу користили подстицајна средства Националне агенције и других државних институција.

Средства се не могу користити за програме који се реализују у:

• војној и дуванској индустрији;
• трговини;
• примарној пољопривреди;
• финансијском сектору и
• организацији игара на срећу и лутрија.

Документација која се доставља приликом подношења захтева:
1. Попуњена, потписана и оверена пријава (Образац 1);
2. Уверење надлежне пореске управе да је подносилац захтева измирио све обавезе по основу пореза и доприноса до датума објављивања јавног позива (Уверење не сме бити издато пре 10.06.2014. године) – оригинал или оверена копија од стране надлежног органа;
3. Биланс стања, биланс успеха и статистички анекс за 2013. годину – копија Потврде о регистрацији редовног годишњег финансијског извештаја за 2013. годину.
4. Потписана и оверена писмена изјава подносиоца захтева о прихватању услова за доделу средстава (Образац 2);
5. Потписана и оверена писмена изјава о додељеној државној помоћи мале вредности (de minimis државна помоћ) (Образац 3);
6. Понуда пружаоца услуга оверена и потписана од стране понуђача, која садржи јасно дефинисан обим активности, рок реализације и цену услуга изражену у динарима, са:
• референцама привредног субјекта пружаоца услуга и
• биографијама ангажованих пружаоца услуга.

Документација која се подноси након реализације пројектних активности:

1. Попуњен, потписан и оверен захтев за исплату (рефундацију) средстава (Образац 4);
2. Попуњен и код пословне банке оверен финансијски идентификациони лист (Образац 5);
3. Фактура пружаоца услуга;
4. Изводи рачуна са којег су трошкови одобреног пројекта плаћени у целости – са означеном исплатом;
5. Доказ да је пројекат завршен – приложен извештај о реализацији пројектних активности и оствареним резултатима, у складу са уговором између Националне агенције и корисника средстава.

 

РАРЕИ

РАРЕИ представља кључног носиоца развојних процеса града Београда као европског региона, као и кључног носиоца сарадње са релевантним међународним и домаћим институцијама у процесу европских интеграција. РАРЕИ је акредитована од стране Развојне агенције Србије. Наши чланови су Град Београд, Привредна комора Србије и Институт економских наука.

Где се налазимо

Контакт

Топличин венац 11/4

11000 Београд

тел/факс +381 11 2186 730

тел/факс +381 11 2186 740

РАДНО ВРЕМЕ: 07:30-15:30

 

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…