Јавни позив за доделу бесповратних средстава у оквиру програма подршке даљем развоју ММСПП и предузетника

Развојна агенција Србије расписала је 25.05.2016. године Јавни позив за доделу бесповратних средстава у оквиру Програма подршке даљем развоју ММСП и предузетника у 2016. години (даље: Програм).

Овај програм имплементира Развојна агенција Србије (даље: РАС) у сарадњи са акредитованим регионалним развојним агенцијама.

Средства из Програма намењена су за суфинансирање трошкова пружаоца услуга за следеће активности:

1. Уређење пословања у складу са захтевима међународних стандарда пословања (имплементација стандарда или сертификација или ресертификација)

имплементација стандарда из области квалитета, заштите животне средине, безбедности хране и стандарда у функцији развоја привредног субјекта;
сертификација система менаџмента квалитета и стандарда у функцији развоја привредног субјекта;
ресертификација система менаџмента квалитета и стандарда у функцији развоја привредног субјекта.
2. Припрема за добијање права на коришћење знака производа („ЦЕ“ знак, еко-знак, ФСЦ ЦоЦ, знак органског производа,…)

усаглашавање производа са захтевима знака производа.
Право на доделу средстава имају микро, мала и средња предузећа и предузетници/е који кумулативно испуњавају следеће услове:

да је претежна делатност привредних субјеката производња, прерада или пружање услуга које могу бити предмет међународне трговине. Испуњеност овог услова ће се проверавати на основу шифре делатности под којом је привредни субјекат регистрован у АПР. Изузетно, у случају да се претежна шифра привредног субјекта односи на делатности које су искључене овим програмом, а привредни субјекат обавља и производну делатност, потребно је да достави образложење из кога се види да је сврха овог програма у складу са природом додатне делатности коју привредни субјекат такође обавља, а која није искључена овим програмом. На основу тога ће Комисија за оцењивање и избор захтева за доделу бесповратних средстава ценити испуњеност овог услова;
да су регистровани на територији Републике Србије;
да су основани најкасније 25. маја 2014. године;
да успешно послују претходне две године;
да воде пословне књиге по систему двојног књиговодства претходне две године;
да су измирили обавезе по основу пореза и доприноса;
да у претходној и овој години нису по истом основу користили подстицајна средства других државних институција и институција Аутономне покрајине Војводине.
Програм се састоји из три компоненте и укупна расположива средства за реализацију Програма износе 70.000.000,00 динара. Од тога буџет за:

1. Компоненту И- Унапређење пословања микро, малих и средњих привредних друштава и предузетника, износи 43.000.000,00 РСД;

2. Компоненту ИИ- Подршка женском предузетништву, износи 15.000.000,00 РСД;

3. Компоненту ИИИ- Подршка микро, малим и средњим привредним друштвима и предузетницима у недовољно развијеним подручјима, износи 12.000.000,00 РСД.

У оквиру Компоненте И за бесповратна средства могу да конкуришу сва привредна друштва/предузетници са територије Републике Србије која испуњавају услове за учешће у Програму.

У оквиру Компоненте ИИ за бесповратна средства могу да конкуришу само предузетнице, оснивачи предузетничке радње, или привредни субјекти где жена/е имају већинско власништво и истовремено обављају руководећу функцију (директор или заменица директора).

У оквиру Компоненте ИИИ за бесповратна средства могу да конкуришу само предузетници/е и привредна друштва чије седиште се налази у градовима и општинама који су према Уредби о утврђивању јединствене листе развијености региона и јединица локалне самоуправе, разврстани у трећу или четврту групу, укључујући и девастирана подручја.

Привредни субјекат може поднети само један захтев за доделу бесповратних средстава. За одабрану активност привредни субјекат ангажује стручног пружаоца услуга. Пружаоци услуга не могу бити физичка лица, већ само правна лица и регистровани предузетници. Привредни субјекат може, изузетно, да ангажује страног пружаоца услуге који нема представништво у Републици Србији, уколико на територији Републике Србије не постоји пружалац услуге који може реализовати предметну активност.

Средства се не могу користити за програме који се реализују у:

· војној и дуванској индустрији;
· трговини;
· примарној пољопривредној производњи;
· финансијском сектору;
· сектору услуга које нису предмет међународне трговине;
· организацији игара на срећу и лутрија.
Средства се додељују у износу од 50.000,00 до 300.000,00 динара. РАС ће на основу уговора са корисником средстава рефундирати износ до 50% од укупног износа оправданих трошкова пројекта без ПДВ-а. Средства ће бити рефундирана привредном субјекту након завршетка пројекта и достављања извештаја и доказа о завршеним активностима.

Програмом се финансирају и активности које су започете у 2016. години, (закључење уговора са пружаоцем услуге, уговорна права и обавезе), а нису завршене до тренутка објављивања јавног позива. Активности за које су одобрена средства, као и сва плаћања у вези са реализацијом истих од стране привредног субјекта (корисника средстава), морају бити завршена до 31. јануара 2017. године. Крајњи рок за подношење извештаја је 14. фебруар 2017. године.

Пријаве са свим пратећим обрасцима и документацијом , доставити до 08.07.2016. године поштом или лично на адресу :

Регионална агенција за развој и европске интеграције Београд

Адреса: Топличин венац 11/4, Београд

За све додатне информације и помоћ око припреме документације можете се обратити Регионалној агенцији за развој и европске интеграције Београд.

Контакт особе за овај јавни позив су: Љиљана Марковиц, телефон 011/2186730, е-маил:љиљана.марковиц@рареи.рс, Олга Радуловић ,телефон 011/2186 740, е-маил:олга.радуловиц@рареи.рс, Милош Миловановић , телефон 011/2186 740, е-маил: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. и Јелена Грбић, телефон 011/2186 740, е-маил: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Пратећа документација:

Uputstvo za program podrške daljem razvoju

Obrazac I – Prijava

Obrazac II – Izjava

Obrazac III – Izjava o dodeljenoj državnoj pomoći male vrednosti

Obrazac IV – Izjava

РАРЕИ

РАРЕИ представља кључног носиоца развојних процеса града Београда као европског региона, као и кључног носиоца сарадње са релевантним међународним и домаћим институцијама у процесу европских интеграција. РАРЕИ је акредитована од стране Развојне агенције Србије. Наши чланови су Град Београд, Привредна комора Србије и Институт економских наука.

Где се налазимо

Контакт

Топличин венац 11/4

11000 Београд

тел/факс +381 11 2186 730

тел/факс +381 11 2186 740

РАДНО ВРЕМЕ: 07:30-15:30

 

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…