Унапређење запошљавања у Београду

Унапређење запошљавања у Београду кроз приступ заснован на специфичним потребама грађана представља основ Акционог плана запошљавања града Београда за 2016. годину.

Да би се повећање запослености остварило постављени су основни циљеви развоја локалне политике запошљавања у 2016. години, а то је повећање запослености и смањење незапослености кроз унапређење институција тржишта рада и приступа новим тржиштима, посредовање у запошљавању и професионалну оријентацију, повећање компетентности радне снаге путем додатног образовања и обука, подстицање запошљавања и пословања путем субвенција, као и подршку развоју предузетништва и малих и средњих предузећа.

Мере активне политике запошљавања и друге планиране програмске активности за подстицање запошљавања, у складу са утврђеним надлежностима, спроводи Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Национална служба за запошљавање – Филијала за град Београд, јединица локалне самоуправе – Град Београд (Секретаријат за привреду и Управа за пољопривреду, Секретаријат за финансије, Секретаријат за образовање и дечју заштиту) и друге организације и институције у складу са овим документом: Канцеларија за младе и сарадњу са удружењима, Градски центар за социјално предузетништво Београда, Регионална агенција за развој и европске интеграције Београд, Привредна комора Београда, Дирекција за градско грађевинско земљиште и изградњу Београда, Фонд за развој Републике Србије – Филијала Београд.

У 2016. години Град Београд се, у складу са постављеним приоритетом и циљевима, као и доступним финансијским средствима, определио за финансирање следећих мера и активности подршке за запошљавање и самозапошљавање:

Београдски сајам запошљавања;
Београдски сајам професионалне оријентације;
Сајам предузетништва жена;
Сајам микро и породичног бизниса;
Београдски инвестициони дани
Бг пракса;
интерактивна предавања ради информисања младих о избору будућег занимања и могућностима развоја каријере;
промоција предузетничког духа код младих у основним и средњим школама и факултетима;
школа социјалног предузетништва „Предузетник то сам ја”;
промотивне кампање подршке развоју социјалног предузетништва;
обука за органску производњу и за пчеларе;
школа страних језика и школа рачунара за младе;
едукације за категоризацију приватног смештаја у оквиру сајма туризма;
нефинансијска подршка развоју кластера у кључним индустријама;
развој професионалних компетенција у сектору ММСПП;
менторинг програм;
платформа за подршку франшизинга;
подршка развоју и расту старт-уп компанија;
субвенција за запошљавање на новоотвореним радним местима;
субвенција за подршку развоја иновативних делатности (самозапошљавање предузетника);
субвенције за развој женског предузетништва;
додела подстицајних средстава у области повртарства, воћарства и пчеларства;
додела дотација добровољним и невладиним недобитним организацијама за суфинансирање програма организација конгреса, сајмова и манифестација у Београду и репрезентативних програма и пројеката из области туризма;
додела пословног простора у власништву Града у закуп под повољним условима;
пословни сусрети привредника Београда и привредника региона;
наступи ММСПП на међународним сајмовима у региону;
кредити/гаранције за микро/мала, средња и велика правна лица и старт уп кредити.
Овим мерама подржаће се запошљавање незапослених лица, и то из категорије теже запошљивих лица, као што су млади до 30 година живота, вишкови запослених, незапослени старији од 50 година, незапослени без квалификација, нискоквалификовани и дугорочно незапослени, особе са инвалидитетом, Роми и жртве породичног насиља.

Поред наведених, у 2016. години ће бити реализоване и друге мере и активности за подстицање запошљавања које спроводи Национална служба за запошљавање у складу са својом програмском оријентацијом и расположивим финансијским средствима, као и друге организације и институције у складу са утврђеним надлежностима.

Комплетан документ Акционог плана запошљавања града Београда за 2016. годину можете преузети са званичног сајта Града Београда:

http://www.beograd.rs/download.php/documents/APZza2016.pdf 

РАРЕИ

РАРЕИ представља кључног носиоца развојних процеса града Београда као европског региона, као и кључног носиоца сарадње са релевантним међународним и домаћим институцијама у процесу европских интеграција. РАРЕИ је акредитована од стране Развојне агенције Србије. Наши чланови су Град Београд, Привредна комора Србије и Институт економских наука.

Где се налазимо

Контакт

Топличин венац 11/4

11000 Београд

тел/факс +381 11 2186 730

тел/факс +381 11 2186 740

РАДНО ВРЕМЕ: 07:30-15:30

 

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…