Представници Регионалне агенције за развој и европске интеграције (РАРЕИ) Београд састали су се у Риму са делегацијом агенције Лацио Инова која се бави развојем региона Лацио. Агенција Лацио Инова има за циљ управљање пројектним активностима ради остваривања економског раста, територијалног развоја и подршке иновацијама. Такође обезбеђују подстицаје кроз регионалне, националне и европске фондове и пружају различите видове подршке сектору МСП.
Током разговора са представницима италијанске агенције гђом Енриком Бањолини, помоћником директора задуженом за међународне пројекте директор РАРЕИ г. Вучељић је подсетио на изузетну економску сарадњу и привредну размену између Републике Србије и Републике Италије и додао да је Италија један од најзначајнијих инвеститора у Репбулици Србији. Директор Вучељић упознао је италијанске партнере са активностима и задацима РАРЕИ и изразио жељу да у наредном периоду кроз партнерски однос две агенције учествују на европским пројектима. У разговору су посебно наглашене  мере које Влада Републике Србије спроводи у циљу привлачења инвеститора и стварању повољног економског амбијента, као и напори које руководство града Београд улаже у циљу нових инвестиција. У том смислу г. Вучељић представио је водич за инвеститоре града Београда колегама из италијанске агенције.
 
Гђа Бањолини представила је активности агенције Лацио Инова и истакла како простора за сарадњу свакако има и да би представници римске агенције могли да пренесу своја искуства и добре праксе колегама из Београда. Постигнута је сагласност око сарадње на европским пројектима, у виду конзорцијума, који се односе на пројекте на територији региона Београд и Лацио.
 
Г. Вучељић упознао је представнике Лацио Инова са великим инфраструктурним пројектима на територији Београда, посебно изградњом „Београда на води“ који представља изузетну развојну шансу за читаву земљу.
 
Представници РАРЕИ састали су се и са представницима Агенције за промоцију европских истраживања  (АПРЕ) која је такође и контакт организација за ЕУ програм Хоризонт 2020 (Хоризон 2020).  У разговору са гђом Диасином ди Мађо представници РАРЕИ упознали су се са радом ове агенције и стекли вредна искуства које је могуће применити и у региону Београда. Наиме, агенција АПРЕ сарађује, поред Министарства образовања и истраживања, у партнерском односу са свим највећим актерима привредног, образовног, културног, истраживачког капитала у Италији. Они преко 25 година својим партнерима пружају техничку и институционалну подршку у аплицирању и активностима око европских фондова и пројеката.

РАРЕИ

РАРЕИ представља кључног носиоца развојних процеса града Београда као европског региона, као и кључног носиоца сарадње са релевантним међународним и домаћим институцијама у процесу европских интеграција. РАРЕИ је акредитована од стране Развојне агенције Србије. Наши чланови су Град Београд, Привредна комора Србије и Институт економских наука.

Где се налазимо

Контакт

Топличин венац 11/4

11000 Београд

тел/факс +381 11 2186 730

тел/факс +381 11 2186 740

РАДНО ВРЕМЕ: 07:30-15:30

 

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…