Јавни позив за учешће у програму подршке развоју конкурентности у 2022. години

Развојна агенције Србије (у даљем тексту: Агенција) у сарадњи са Министарством привреде  (у даљем тексту: Министарство) је развила Програм финансијске подршке - Програм подршке развоју конкурентности у 2022. години (у даљем тексу: Програм).

Општи циљ Програма је унапређење конкурентности, безбедности и квалитета производа и услуга на тржишту, олакшавање приступа тржиштима и повећање конкурентности, превасходно малих и средњих предузећа, а тиме и привреде у целини.

Програм ће допринети повећању нивоа коришћења стандарда у производњи и организацији пословања, сертификацији производа, система менаџмента и повећању коришћења других услуга у области инфраструктуре квалитета.

 

 

 

НАМЕНА БЕСПОВРАТНИХ СРЕДСТАВА

Прихватљиве пројектне активности:

Подносилац пријаве у својој пријави, наводи пројектне активности које планира да реализује уколико му се одобре финансијска средства од стране Агенције.

Прихватљиве пројектне активности у оквиру овог програма су:

  1. Спровођење поступака оцењивања усаглашености (испитивања, контролисања, сертификације и др) производа са захтевима српских и иностраних (превасходно европских) техничких прописа и/или остваривање услова за означавање прописаним знацима (ЦЕ, 3А, еко-знак, ОЕКО-ТЕX стандард 100 и др) укључујући и процену безбедности козметичких производа и израду досијеа о козметичком производу са извештајем о безбедности козметичких производа; спровођење поступка добровољног оцењивања усаглашености са српским стандардима, укључујући и могућност набавке других српских стандарда - код Института за стандардизацију Србије (у даљем тексту: ИСС) у штампаном или електронском облику;
  2. Уређење пословања у складу са захтевима међународно признатих стандарда система менаџмента (припрема/имплементација стандарда са првом сертификацијом или ресертификација неког од система, или интегрисаних система менаџмента - из области квалитета, заштите животне средине, безбедности хране и др, укључујући и могућност набавке и других српских стандарда - код ИСС у штампаном или електронском облику из области система менаџмента.
    Трошкови везани за „набавку српских стандарда“ могу бити прихватљиви само уз активност „Спровођење поступака оцењивања усаглашености“ или уз активност „Уређење пословања у складу са захтевима међународно признатих стандарда система менаџмента“. Трошкови морају бити у складу са Одлуком о висини накнада за стандарде, сродне документе и друге публикације, као и о висини накнада за услуге које врши ИСС у обављању послова из области стандардизације.

ИЗНОС БЕСПОВРАТНИХ СРЕДСТАВА


Расположива средства одобравају се појединачно корисницима, рефундацијом као суфинансирање у висини до 40% односно до 60% износа оправданих трошкова без пореза на додату вредност (у даљем тексту: ПДВ), за сваку пројектну активност.

Суфинансирање у висини до 60% предвиђено је за микро, мала и средња привредна друштва и предузетнике, а до 40% за велике привредне субјекте, осим за:

- имплементацију и сертификацију стандарда СРПС ЕН ИСО 50001 где је предвиђено суфинансирање у висини  до 60% за све привредне субјекте независно од њихове величине.

Максималан укупни износ одобрених средстава за рефундацију је 1.000.000,00 динара који један корисник може остварити за једну или више активности.

Минимални износ одобрених средстава за рефундацију је 100.000,00 динара који један корисник може остварити за једну или више активности.

Збир оправданих трошкова за рефундацију за све пројектне активности мора бити у распону од наведеног минималног и максималног износа.

Укупан буџет Програма износи 100.000.000,00 динара.

 

Средства се додељују кориснику у складу са чланом 4. Уредбе о правилима и условима за доделу помоћи мале вредности (де минимис), као државна помоћ мале вредности. У складу са чланом 4. наведене уредбе, износ де минимис државне помоћи који се додељује кориснику не сме прећи 23.000.000,00 динара у било ком периоду у току три узастопне фискалне године, укључујући сва подстицајна средства додељена у том периоду.

 

Крајњи рок за завршетак свих уговорених активности и реализацију плаћања у оквиру одобреног пројекта је 12 месеци од дана потписивања уговора са Агенцијом.

Програмом ће се суфинансирати пројектне активности које су започете након 1. јуна 2022. године, а нису завршене пре објављивања јавног позива.

 

ОПШТИ УСЛОВИ ЗА УЧЕШЋЕ У ПРОГРАМУ

 

Право на учешће и коришћење бесповратних средстава има подносилац пријаве који испуњава следеће услове кумулативно:

*да је у тренутку подношења пријаве регистрован у Агенцији за привредне регистре (у даљем тексту: АПР) најмање две године (у Регистру привредних друштава или предузетника);
*да над њим није покренут стечајни поступак или поступак ликвидације;
*да је измирио обавезе по основу пореза и доприноса;
*да му у последње две године није изречена мера забране обављања делатности;
*да подносилац пријаве и његова одговорна лица нису осуђивана за привредне преступе, као и да чланови подносиоца пријаве и одговорна лица у оквиру подносиоца пријаве нису осуђивани за кривична дела против привреде;
*да за исте оправдане трошкове за које конкурише, у последње две године није користио подстицајна средства која потичу из буџета Републике Србије, буџета Аутономне покрајине Војводине и буџета јединица локалне самоуправе;
*да није у тешкоћама према дефиницији садржаној у Уредби о правилима за доделу државне помоћи;
*да је делатност подносиоца пријаве из области: производње, прераде или услуга ИТ индустрије (изузетно уколико шифра делатости подносиоца пријаве не одговара поменутим областима, терет доказивања је на подносиоцу пријаве);
*да делатност подносиоца пријаве није из области: производње и трговине дуванских производа, примарне пољопривредне производње, производње оружја и војне опреме, игара на цпећy, производње и промета било ког производа који се према домаћим прописима или међународним конвенцијама и споразумима сматрају забрањеним.

ПОСЕБНИ УСЛОВИ ЗА УЧЕШЋЕ У ПРОГРАМУ

 

Подносилац пријаве мора да испуни посебне услове у погледу компетенција испоручиоца услуга. Испоручиоци услуга могу бити привредни субјекти специјализовани за обављање предметне услуге. Када се ради о проценитељима безбедности козметичког производа и изради досијеа о козметичком производу испоручиоци услуга могу бити и физичка лица.

Испоручилац услуге кога ангажује корисник мора да задовољава следеће услове који се односе на све прихватљиве пројектне активности, односно да поседује следећу документацију:

*акт о акредитацији испоручиоца услуге, када се ради о услугама спровођења оцењивања усаглашености и када је то примењиво;
*референтну листу са минимум три препоруке;
*доказ да испоручилац услуге има најмање три запослена или на други начин ангажована лица;
*доказ о квалификацијама и компетенцијама ангажованих лица;
*корисник не сме бити повезано лице са испоручиоцем услуга,
*за проценитеља безбедности кометичког производа потребно је да поседује јавну исправу у области високог образовања, из области фармације, медицине, токсикологије или сличних еквивалентних дисциплина или образовања.

Пријаве се подносе електронски, креирањем корисничког налога на линку https://prijave.ras.gov.rs/standardi  и верификацијом интернет адресе.

Јавни позив отворен од 30. децембра 2022. године и трајаће до утрошка средстава, а најкасније до 31. децембра 2023. године.

Додатне информације, као и потребну документацију можете наћи на овом линку.

РАРЕИ

РАРЕИ представља кључног носиоца развојних процеса града Београда као европског региона, као и кључног носиоца сарадње са релевантним међународним и домаћим институцијама у процесу европских интеграција. РАРЕИ је акредитована од стране Развојне агенције Србије. Наши чланови су Град Београд, Привредна комора Србије и Институт економских наука.

Где се налазимо

Контакт

Топличин венац 11/4

11000 Београд

тел/факс +381 11 2186 730

тел/факс +381 11 2186 740

РАДНО ВРЕМЕ: 07:30-15:30

 

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…