Председник Владе Републике Србије Александар Вучић и градоначелник Београда Синиша Мали обратили су се данас учесницима форума „Београдски инвестициони дани”, чиме је званично почео јединствени пословни и привредни скуп који је окупио више од три стотине улагача из двадесет земаља.

 Развој предузетничког духа и улагања у мала и средња предузећа приоритети су у наредном периоду, и када се тај сектор подигне, и резултати ће бити бољи, поручио је премијер.
 
Cвим страним инвеститорима можемо да поручимо да ћемо настојати да им омогућимо пуну правну и економску сигурност за улагања. Трудићемо се да поправљамо пословни амбијент, а уверен сам да ће Србија умети да сачува пуну унутрашњу стабилност и да ће допринети стабилности у региону, што је од великог значаја за напредак свих наших економија, опстанак улагања и долазак нових улагача – рекао је Вучић.
 
Градоначелник Београда Синиша Мали је истакао да велики број учесника на форуму доказује да су Београд и Србија постали добро и атрактивно место за инвестиције. Резултати фискалне консолидације и успеси на том пољу омогућили су конкретне пројекте који су усмерени на два циља – повећање стопе привредног раста и отварање нових радних места, истакао је Синиша Мали, и додао да ће ако та два циља буду остварена, резултат бити бољи квалитет живота и животни стандард грађана.
 
Синиша Мали је прецизирао да је за форум Град Београд припремио више од шездесет пројеката у вредности од преко десет милијарди евра. Подељени су у три групе као три стуба развоја за јачање привреде главног града – инфраструктурни пројекти, директне инвестиције и развој малих и средњих предузећа. Међу тим пројектима су пројекат управљања отпадом, изградња шеснаест подземних гаража, затим нових вртића, нове аутобуске станице, приватизација ПКБ-а, али и „Београд на води” и слободне и привредне зоне.
 
– Јачањем привреде Београда, јачамо и читаву земљу. Циљ свих пројеката јесте да се улаже у Београд и Србију, а ми ћемо, с друге стране, настојати да будемо добри домаћини и да све потребне дозволе и сагласности дајемо на време како би инвеститори што пре покренули бизнис овде – рекао је Синиша Мали.
 
Градоначелник је нагласио да, ако је прошла година била година пословне консолидације, ова и наредна нека буду године инвестиција и реализације нових пројеката.
 
Председник Привредне коморе Београда Миливоје Милетић је навео да је одржавање овог форума веома значајно због тога што је неопходно да се нагласи потреба за предузетничким духом, моралом и свему ономе што треба да допринесе даљем расту и напредовању.
 
– Ми не гледамо на инвестиције као на прилив средстава за повећање броја радних места, већ у функцији повећања конкурентности наше привреде и иновативности. То није могуће без стратешког партнерства државе, науке и привреде – истакао је Милетић.
 
Председница Централно-европског форума за развој Ана Бован је нагласила да је сарадња овог типа веома важна, те да се тако праве значајни кораци унапред. За овај форум, додала је она, су припремљени пројекти општина и градова из области енергетике, инфраструктуре и туризма, а Србија има да понуди веома атрактивне пројекте за све заинтересоване.
 
 
 
 
 
 

РАРЕИ

РАРЕИ представља кључног носиоца развојних процеса града Београда као европског региона, као и кључног носиоца сарадње са релевантним међународним и домаћим институцијама у процесу европских интеграција. РАРЕИ је акредитована од стране Развојне агенције Србије. Наши чланови су Град Београд, Привредна комора Србије и Институт економских наука.

Где се налазимо

Контакт

Топличин венац 11/4

11000 Београд

тел/факс +381 11 2186 730

тел/факс +381 11 2186 740

РАДНО ВРЕМЕ: 07:30-15:30

 

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…