Србија и Европска унија су данас у Бриселу потписале споразум о подршци конкурентности малих и средњих предузећа у Србији.
Споразумом између Европске уније и Србије, који ступа на снагу 1. јануара 2016. године, потврђено је учешће наше земље у Програму конкурентности малих и средњих предузећа КОЗМЕ (Программе фор тхе Цомпетитивенесс оф ентерприсес анд СМЕ) до 2020. године.
 
Њиме се успоставља могућност финансирања активности које имају за циљ подизање конкурентности и оснивање и раст малих и средњих предузећа у Србији, а Министарство привреде биће задужено за координацију активности Програма КОЗМЕ.
 
Поводом потписивања Споразума у Бриселу, министар привреде Жељко Сертић изјавио је да ће захваљујући овом Програму Министарство, уз подршку Европске уније, финансирати и спроводити активности усмерене ка унапређењу конкурентности и расту и развоју малих и средњих предузећа у Србији. „Циљ је Владе Србије је повећање конкурентности домаће привреде у наредном периоду и већи излазак малих и средњих предузећа на страна тржишта. Зато ће наредна година бити година предузетништва што значи да ће фокус Министарства бити на развоју малих и средњих предузећа и подстицању предузетништва“, рекао је Сертић и истако да ће КОЗМЕ програм бити велика подршка Србији у јачању овог сектора.
 
Амбасадор Душко Лопандић у сталној Мисији Србије при Европској унији, који је потписао Споразум, истакао је важност учешћа Србије у овом програму Европске уније. Према његовим речима реализација Програма КОЗМЕ ће омогућити бољу промоцију предузетништва, олакшати приступ финансијама и допринети интернационализацији малих и средњих предузећа из Србије“.
 
Буџет Програма КОЗМЕ, који Европска унија реализује у периоду 2014-2020. године и чији су корисници земље ЕУ и земље кандидати, износи 2,3 милијарде евра.

РАРЕИ

РАРЕИ представља кључног носиоца развојних процеса града Београда као европског региона, као и кључног носиоца сарадње са релевантним међународним и домаћим институцијама у процесу европских интеграција. РАРЕИ је акредитована од стране Развојне агенције Србије. Наши чланови су Град Београд, Привредна комора Србије и Институт економских наука.

Где се налазимо

Контакт

Топличин венац 11/4

11000 Београд

тел/факс +381 11 2186 730

тел/факс +381 11 2186 740

РАДНО ВРЕМЕ: 07:30-15:30

 

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…