Програм изузетности кластера (Clusters Excellence Programme)

Циљ пројектног позива Програма изузетности кластера (Clusters Excellence programme) је јачање управљања кластерима у намери омогућавања професионалније пословне услуге европским малим и средњим предузећима.

 

У циљу постизања изузетности у управљању кластерима, кластери треба да омогуће подршку својим члановима и да развије стратешки приступ према развоју иновација, расту и изазовима глобализације са којима се суочавају мала и средња предузећа.

Резултати овог позива ће помоћи кластерима да пружају услуге ефикасније и развију стратешке планове ради генерисања веће додате вредности за своје чланове, укључујући разноврсну сарадњу кластере широм Европе.

Овај позив такође тежи промовисању учења међу кластерима, са посебним нагласком на укључивање кластера из региона са различитим нивоима економског развоја, као и кластере у различитим фазама развоја и искуства.

Рок за електронску предају пројекта је 31. март 2016. у 17 сати (Бриселско време).

Учесници

Позив је предвиђен за кластере или пословна удружења који омогућују подршку иновацијама, посебно за мала и средња предузећа. Апликанти морају да буду основани у државама чланицама програма COSME.

Сваки конзорцијум који жели да учествује мора да се састоји од минимално три правна лица из најмање три државе чланице COSME програма. Конзорцијум мора да се састоји из најмање два партнера који су основани у регионима који су по ЕУ класификацији неразвијени или у транзицији. Исто тако конзорцијум мора да укључи најмање два партнера који немају “Знак изузетности кластера” или имају само “Бронзани знак изузетности кластера”.

Апликанти могу да пријаве само један предлога пројекта у овом позиву.

https://ec.europa.eu/easme/en/cos-cluster-2015-3-02-clusters-excellence-programme 

РАРЕИ

РАРЕИ представља кључног носиоца развојних процеса града Београда као европског региона, као и кључног носиоца сарадње са релевантним међународним и домаћим институцијама у процесу европских интеграција. РАРЕИ је акредитована од стране Развојне агенције Србије. Наши чланови су Град Београд, Привредна комора Србије и Институт економских наука.

Где се налазимо

Контакт

Топличин венац 11/4

11000 Београд

тел/факс +381 11 2186 730

тел/факс +381 11 2186 740

РАДНО ВРЕМЕ: 07:30-15:30

 

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…