U Beogradu je 17. oktobra 2014. godine održan deveti sastanak zajedničkog komiteta za praćenje IPA fondova, na kome je učešće, u svojstvu posmatrača, uzela i Regionalna agencija za razvoj i evropske integracije.

Sastankom je predsedavala gđa Jadranka Joksimović, ministar bez portfelja zadužen za evropske integracije.

Na sastanku je bilo reči o implementaciji IPA fondova, aktuelnim problemima i izazovima sa posebnim akcentom na određene sektore i to: životna sredina, javna administracija, energetika i poljoprivreda. Razgovarano je i o sredstvima koja su iz IPA fonodva obezbeđena i preusmerena za pomoć poplavljenim područjima i istaknuto je da je EU bila najveći donator nakon majskih katastrofa.

Ministarka Joksimović dala je kratak osvrt na proces EU integracija Republike Srbije i ukazala na značaj pripreme ljudskih kapaciteta srpske administracije u kontekstu budućih fondova EU, a povodom skrininga za poglavlje 22 – Regionalna politika i koordinacija strukturnih instrumenata, a upravo je IPA mehnizam za unpaređenje ove oblasti.

Direktor direktorata za proširenje g. Žan Erik Pake istakao je potrebu za snažnijom ulogom regionalnog aspekta u realizaciji IPA, koja bi u narednom periodu trebalo da bude u većoj meri strateški orijentisana sa jasno definisanim ciljevima, radi većih efekata.

Šef delegacije EU u Srbiji g. Majkl Devenport izrazio je zaodvoljstvo u vezi napretka Republike Srbije u procesu EU integracija, uz napomenu da se sada i očekivanja povećavaju. G. Devenport je naglasio značaj decentralizovanog sistema upravljanja projektima, uz opasku da se ovaj proces mora uvoditi postepeno, kako ne bi došlo do zastoja u implementaciji projekata. Takođe, Devenport je istakao da je proces pripreme projekata predug i da bi trebalo da se skrati, a jedan od načina za to je višegodišnje planiranje i realizacija najspremnijih projekata koji će ostvariti najveći efekat.

RAREI

RAREI predstavlja ključnog nosioca razvojnih procesa grada Beograda kao evropskog regiona, kao i ključnog nosioca saradnje sa relevantnim međunarodnim i domaćim institucijama u procesu evropskih integracija. RAREI je akreditovana od strane Razvojne agencije Srbije. Naši članovi su Grad Beograd, Privredna komora Srbije i Institut ekonomskih nauka.

Gde se nalazimo

Kontakt

Topličin venac 11/4

11000 Beograd

tel/fax. +381 11 2186 730

tel/fax. +381 11 2186 740

RADNO VREME: 07:30-15:30

 

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…