Savet za zapošljavanje grada Beograda, čiji su članovi između ostalih i predstavnici Nacionalne službe za zapošljavanje, Privredne komore Beograda, Fonda za razvoj, Regionalne agencije za razvoj i evropske integracije, Gradskog centra za socijalno preduzetništvo i Sekretarijata za privredu, organizovao je danas radionicu „Informacijom do cilja” za privrednike, što im je omogućilo da se, osim upoznavanja sa sprovođenjem javnih poziva za dodelu subvencija za unapređenje poslovanja, upoznaju i sa vrstama kredita za koje mogu aplicirati, kao i obukama i uslugama koje navedene institucije pružaju privrednicima u cilju unapređenja njihovog poslovanja.

 

– Cilj je da se po prvi put Gradska uprava i Savet za zapošljavanje, koji poslednjih osam godina nije radio, krenu u implementaciju Lokalnog akcionog plana za zapošljavanje. Mi želimo da kreiramo politiku zajedno sa privrednicima, kao što smo razgovarali sa ugostiteljima, pa smo spustili cenu bašta za 50 odsto ne bi li im pomogli da zaposle više ljudi. Isto tako ćemo pokušati da sve ove subvencije koje dajemo kao Grad, ali i subvencije koje daje Republika, koje daje Nacionalna služba za zapošljavanje, krediti koje daje Fond za razvoj, i domaći investitori koji će otvarati od 50 do 200 radnih mesta, na jednom mestu damo informaciju šta to država može da im pomogne i zajedno sa njima nastavimo strategiju Grada Beograda, a to je agresivno zapošljavanje privatnog sektora. Ovo je novi način rada Gradske uprave i ovo već daje rezultate. Prethodna radionica zvala se „Znanjem do cilja” u kojoj su učestvovali ljudi koji su tek hteli da otvore preduzeća i bile su im neophodne informacije šta sve treba da urade. Imamo već 30 otvorenih preduzeća, već imamo novo zaposlene. Sada privrednicima koji već rade, koji plaćaju porez, pomažemo da zaposle još ljudi, da unaprede svoju proizvodnju, da dobiju bespovratna sredstva i učimo ih kako da dođu do jeftinijih obrtnih i investicionih sredstava. Edukovaćemo ih kako da apliciraju i za strana sredstva i fondove. Zato će ova radionica trajati četiri dana – rekao je Dragomir Petronijević, član Gradskog veća i predsednik Saveta za zapošljavanje grada Beograda.

Sekretarijat za privredu kao resorni organ za razvoj poljoprivrede i privrede takođe aktivno učestvuje u radionici „Informacijom do cilja”.

– Obezbedili smo subvencije i objavili javne pozive i za subvencije i podsticaj u poljoprivredi. Takođe, i u preduzetništvu za mala i srednja preduzeća. Što se tiče same poljoprivrede, imamo nekoliko subvencija – za proširenje organske proizvodnje, povrtarstvo i povrćarstvo, obuku za pčelare i nabavku opreme za pčelare. Veoma nam je bitno da te proizvode, koji se proizvode u obodnim opštinama grada, prosledimo i do centralnih, da izmenimo strukturu ishrane i povećamo konkurentnost same proizvodnje. Što se tiče podsticaja za mala i srednja preduzeća imamo proširenje kapaciteta, uz zapošljavanje nezaposlenih lica i prvi put ove godine u julu ćemo objaviti nove subvencije za nezaposlena lica zajedno sa Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i uz pomoć Nacionalne službe za zapošljavanje – rekla je Tijana Maljković, sekretarka za privredu.

U radu današnje radionice učestvovao je i Aleksandar Vulin, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, koji je istakao da njegovo ministarstvo radi na povećanju broja prijavljenih radnika, kako bi se sprečio rad na crno.

– Vama koji prijavljujete radnike i plaćate sve obaveze teško je da ostanete u proizvodnji. Zato smo doneli odluku da javna sredstva ne mogu da dobiju oni koji ne prijavljuju svoje radnike. Država nudi čitavu lepezu mera, brojne mogućnosti i sredstva za one koji žele da pokrenu posao. Svako treba da zadrži dobrog radnika – istakao je Vulin.

Tokom radionice „Informacijom do cilja” biće organizovane prezentacije i edukacije, kako bi što veći broj zainteresovanih privrednika dobio osnovne informacije o javnim pozivima koje sprovode različite institucije. Privrednici će imati priliku i da se upoznaju sa vrstama kredita za koje mogu da apliciraju i obukama i uslugama koje mogu da koriste sa ciljem unapređenja svog poslovanja.

RAREI

RAREI predstavlja ključnog nosioca razvojnih procesa grada Beograda kao evropskog regiona, kao i ključnog nosioca saradnje sa relevantnim međunarodnim i domaćim institucijama u procesu evropskih integracija. RAREI je akreditovana od strane Razvojne agencije Srbije. Naši članovi su Grad Beograd, Privredna komora Srbije i Institut ekonomskih nauka.

Gde se nalazimo

Kontakt

Topličin venac 11/4

11000 Beograd

tel/fax. +381 11 2186 730

tel/fax. +381 11 2186 740

RADNO VREME: 07:30-15:30

 

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…