U organizaciji Regionalne agencije za razvoj i evropske integracije Beograd (RAREI), 23. novembra 2015. godine u Skupštini grada Beograda održan je svečani događaj Beograd-evropski region.

 

Na događaju su govorili gradonačelnik  Beograda dr Siniša Mali, gospođa Jadranka Joksimović, ministar bez portfelja zadužen za evropske integracije i Nacionalni IPA koordinator i gospođa Snežana Radinović, direktor Regionalne agencije za razvoj i evropske integracije Beograd.

Regionalna agencija za razvoj i evropske integracije Beograd je osnovana od strane Grada Beograda u cilju pružanja snažne podrške Republici Srbiji na putu evropskih integracija, kao i jačanja institucionalnih kapaciteta lokalne samouprave.

Regionalna agencija za razvoj i evropske integracije je ključna za Beograd na putu ka Evropi, rekao je gradonačelnik Beograda Siniša Mali.

Gradonačelnik je  podsetio da je jedan od prioriteta Grada – privlačenje što većeg broja investicija.

– Veći broj investicija znači smanjenje nezaposlenosti i povećanje stope privrednog rasta, u čemu Grad nastoji da pomogne naporima Vladi Srbije. Nakon majskih poplava prošle godine bez Agencije ne bismo mogli da prikupimo sredstva od donatora za obnovu nasipa u Obrenovcu. Takođe, bez nje u narednih šest meseci ne bismo mogli da završimo Strategiju razvoja Beograda, koja će definisati ciljeve i akcione planove za razvoj glavnog grada od 2015. do 2025. godine. Ta strategija nam je važna za projekte koje planiramo da realizujemo zajedno sa drugim evropskim zemljama u privlačenju fondova iz Evropske unije – istakao je Siniša Mali.

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović je istakla da Agencija ima velike mogućnosti kao i da postoji tesna saradnja sa Kancelarijom za evropske integracije, te da potencijalni investitori i donatori mogu da budu sigurni da su svi mehanizmi u korišćenju sredstava isti i na republičkom i na gradskom nivou.

“Kroz ovu Agenciju želimo da privučemo investitore i ovo je poruka njima, jer ako imate uređeni mehanizam i određeni okvir u kojem se krećete, postajete atraktivniji i zanimljiviji potencijalnim investitorima”, rekla je Joksimović.

Podsećajući da su strateški cilj Vlade evropske integracije, Joksimović je istakla da u tim intergracijama lokalne samouprave imaju posebnu ulogu, jer se čak 70 odsto zakona koji se usvajaju primenjuje od strane lokalnih samouprava.

“Agencija ima podršku u Kancelariji za evropske integracije i mene kao ministra i svih onih koji učestvuju u procesu kreiranja i podizanja kapaciteta za korišćenje pretpristupnih fondova, koji iznose oko 200 miliona evra”, ukazala je ministarka.

Joksimović je navela da je jedno od najvažnijih i najzahtevnijih poglavlja u pregovorima sa EU, poglavlje 22, koje se odnosi na regionalne politike, kroz koje pregovaramo kako ćemo i da li ćemo u trenutku članstva uopšte biti spremni da koristimo strukturne fondove.

“Beograd je vrlo interesantan sa više aspekata, ali hendikepiran je kad je reč o privlačenju novca iz evropskih fondova, koji su češće namenjeni manje razvijenim područjima”, rekla je Joksimović.

Snežana Radinović je podsetila da je Agencija nastala 2002. godine, najpre kao centar za razvoj malih i srednjih preduzeća, da bi aprila prošle godine postala RAREI. Funkcioniše posredstvom dva sektora – za regionalni razvoj i evropske integracije,  a do sada je bila lider na tri i partner na trinaest međunarodnih projekata. Među najznačajnijim projektima koji su planirani za naredni period su: Javno-privatno partnerstvo za deponiju „Vinča”, „Sava bajk – povezivanje biciklističim stazama deonice od Slovenije do Srbije”, Restauracija fasada radi unapređivanja energetske efikasnosti, Odbrana od poplava na vodotokovima drugog reda, „Gondola Beograd” i drugo.

Događaju su prisustvovali visoki predstavnici diplomatskog kora, međunarodnih organizacija i predstavnici Grada Beograda.

RAREI

RAREI predstavlja ključnog nosioca razvojnih procesa grada Beograda kao evropskog regiona, kao i ključnog nosioca saradnje sa relevantnim međunarodnim i domaćim institucijama u procesu evropskih integracija. RAREI je akreditovana od strane Razvojne agencije Srbije. Naši članovi su Grad Beograd, Privredna komora Srbije i Institut ekonomskih nauka.

Gde se nalazimo

Kontakt

Topličin venac 11/4

11000 Beograd

tel/fax. +381 11 2186 730

tel/fax. +381 11 2186 740

RADNO VREME: 07:30-15:30

 

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…