Predstavljen Program „Srbija i EU – Oprema za privredu“ – 3,1 milijardi bespovratnih sredstava za srpske privrednike

Regionalna agencija za razvoj i evropske integracije Beograd doo (RAREI Beograd) realizovala je 20.06.2022. godine u prostorijama Gradske opštine Savski venac promociju Programa podrške malim preduzećima za nabavku opreme u 2022. godini. 

Program sprovode Ministarstvo privrede, Razvojna agencija Srbije i izabrane banke i lizing kuće, a podršku u implementaciji programa pružaju akreditovane regionalne razvojne agencije.

Prisutnima su se obratili Snežana Radinović, direktor RAREI Beograd, Oliver Šarov, viši savetnik za evropske integracije i ekonomiju Delegacije EU u Srbiji, kao i Katarina Aksentijević ispred Razvojne agencije Srbije.

Direktor Snežana Radinović istakla je da RAREI Beograd već dve decenije predstavlja ključnog nosioca razvojnih procesa grada Beograda kao evropskog regiona. U prethodnih dvadeset godina RAREI Beograd je pružala snažnu podršku MMSPP sektoru u saradnji sa Ministarstvom privrede, Razvojnom agencijom Srbije i Fondom za razvoj. Preko 30.000 klijenata dobilo je neki vid podrške RAREI Beograd, održano je preko 1300 obuka, za više od 15.000 polaznika, pružene su usluge mentoringa za više od 80 privrednih subjekata. Evropska unija, kao najveći donator u Republici Srbiji, izdvaja značajna finansijska sredstva za razvoj sektora MMSPP. Program za nabavku opreme predstavlja samo jedan od programa kroz koji će mala preduzeća moći da nabave dodatnu opremu koja je značajna za rast i razvoj kompanija. „Nadamo se da ćete vi koji ste danas ovde prisutni, uz podršku RAREI Beograd, uspeti da adekvatno pripremite aplikaciju i obezbedite dodatna finansijska sredstva za rast i razvoj vaše kompanije“ – istakla je direktorka Snežana Radinović.

Oliver Šarov, predstavnik Delegacije EU u Srbiji, istakao je da EU kroz program „Srbija i EU – OPREMA ZA PRIVREDU“, ali i kroz druge projekte i programe koje EU realizuje u Srbiji, želi da pruži podršku povećanju konkuretnosti sektora mikro i malih preduzeća, kako bi ona, kroz poboljšanje proizvodnih kapaciteta postala što konkurentnija ne samo na domaćem tržištu nego i na tržištu EU. Gospodin Šarov istakao je da je EU važno da srpski privrednici budu što prisutniji na tržištu EU i pozvao ih je da šansu koja im se pruža kroz ovaj Program iskoriste na pravi način i obezbede dodatna sredstva za rast i razvoj svojih kompanija.

Katarina Aksentijević, predstavnica Razvojne agencije Srbije pozvala je privrednike da, zbog velikog interesovanja za ovaj Program budu efikasni i da što pre pripreme dokumentaciju i predaju poslovnim bankama i lizing kompanijama. Gospođa Aksentijević istakla je da privrednici u ovom procesu mogu koristiti i savetodavne usluge RAREI Beograd koje su za njih potpuno besplatne, kao i da se, ukoliko imaju bilo kakvih nedoumica oko prijave za ovaj Program obrate Razvojnoj agenciji Srbije i RAREI Beograd.

Na događaju je detaljno, od strane RAREI Beograd, predstavljen Program podrške malim preduzećima za nabavku opreme koji podrazumeva kombinaciju bespovratnih sredstava (do 25% neto vrednosti opreme), sopstvenog učešća kompanije (do 5% neto vrednosti opreme) i povoljnog kredita kod izabranih poslovnih banaka i lizing kuća (do 70% neto vrednosti opreme).

RAREI

RAREI predstavlja ključnog nosioca razvojnih procesa grada Beograda kao evropskog regiona, kao i ključnog nosioca saradnje sa relevantnim međunarodnim i domaćim institucijama u procesu evropskih integracija. RAREI je akreditovana od strane Razvojne agencije Srbije. Naši članovi su Grad Beograd, Privredna komora Srbije i Institut ekonomskih nauka.

Gde se nalazimo

Kontakt

Topličin venac 11/4

11000 Beograd

tel/fax. +381 11 2186 730

tel/fax. +381 11 2186 740

RADNO VREME: 07:30-15:30

 

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…