Predstavljen projekat unapređenja energetske efikasnosti sedam beogradskih javnih preduzeća

Pomoćnik gradonačelnika Beograda Borko Milosavljević predstavio je u Starom dvoru projekat unapređenja energetske efikasnosti za sedam beogradskih javnih preduzeća „LEEN City of Belgrade”, koji će se realizovati uz podršku Vlade Republike Srbije i regionalnih predstavnika SR Nemačke (pokrajina Baden Virtemberg).

Strateški partneri na realizaciji projekta su Regionalna agencija za razvoj i evropske integracije Beograd, Energetski inovacioni centar „Teslianum” i nemačka kompanija „LEEN GmbH”, koja je obezbedila 51 odsto sredstava za relizaciju prve faze projekta.

Milosavljević je, pozdravljajući visoku delegaciju iz Nemačke, istakao da je u Srbiji sinonim za tu zemlju profesionalizam, tačnost, preciznost, disciplina, kvalitetan rad, efikasno poslovanje i dobra organizacija.

– Ovaj projekat je dobra prilika da kroz saradnju i preuzimanje dobre prakse, kao i razmenu iskustava omogućimo dodatno unapređenje poslovanja sedam javnih preduzeća iz Beograda, a koja su izabrana da budu u ovom pilot-projektu – naveo je Milosavljević.

On je podsetio da efikasnost polako postaje sinonim i u Srbiji, s obzirom na to da je nova gradska vlast za samo dve godine od javnih gubitaša uspela da napravi preduzeća koja ostvaruju dobit. Tačnije, od minusa od dve milijarde dinara sada javna gradska preduzeća ostvaruju prihod od dve milijarde dinara, naglasio je pomoćnik gradonačelnika.

– Na tome se nećemo zaustaviti, a ovaj projekat energetske efikasnosti je upravo primer kako možemo ići dalje. Uvođenje energetske efikasnosti, čiji je nedostatak identifikovan u ovih sedam preduzeća jeste u cilju daljeg unapređenja poslovanja, jer zatečena situacija u Srbiji i Beogradu pokazuje da su mnogi privredni objekti građeni po principima energetske neefikasnosti – ukazao je Milosavljević.

On je dodao da je cilj da ta preduzeća imaju minimalne troškove a maksimalne rezultate, a upravo uštede u oblasti energetike jesu na liniji smanjenja ukupnih troškova. Takođe je izrazio nadu da će ovaj projekat pospešiti dalju privrednu saradnju na relaciji Srbije i Nemačke, budući da je ova godina kod nas proglašena za godinu preduzetništva malih i srednjih preduzeća.

Direktor Baden Virtemberg kancelarije u Briselu i visoki funkcioner Ministarstva spoljnih poslova istoimenog nemačkog regiona, Johanes Jung, rekao je da su dosadašnja iskustva u saradnji sa Srbijom i radnicima koji dolaze odavde više nego pozitivna.

On je istakao da Vlada Baden Virtemberga sprovodi niz inovativnih projekata koji su povezani sa nemačkom vladom na saveznom niovou, kao i sa Evropskom unijom preko kancelarija u Briselu.

– Ovo je dobar projekat koji predviđa dobra tehnološka rešenja u povećanju energetske efikasnosti za više od 30 objekata, koji će građanima Beograda omogućiti kvalitetniju uslugu i bolje poslovne rezultate izabranih preduzeća. Ovaj projekat treba shvatiti sa aspekta energetske efikasnosti, sa aspekta dobrog primera saradnje naših zemalja ali i sa aspekta Evrope, jer je važno naglasiti da ovaj projekat spada u projekte koji predstavljaju dobar primer i putokaz ne samo zemljama u regionu, već i mnogim zemljama koje su članice EU a nemaju ovakve projekte – ukazao je Jung.

Direktorka Regionalne agencije za razvoj i evropske integracije Beograd Snežana Radinović takođe je izrazila zadovoljstvo da se ovakav projekat u godini preduzetništva u Srbiji sporovodi sa zemljom koja je poznata po preduzetničkom duhu. Takođe, izrazila je veliku zahvalnost Vladi Republike Srbije, Gradu Beogradu i Vladi Baden Virtemberga na velikoj podršci ovom projektu.

Ona je naglasila da današnji skup i zvanično predstavlja početak realizacije ovog projekta koji će uključiti javna preduzeća: „Beogradska arena”, SCR „Tašmajdan”, „Sava centar”, „Beogradski sajam”, „Pionirski grad”, „Beogradske elektrane” i SROC „Vračar”. Reč je, kako je navela, o preduzećima koja su izabrana od grada kao veliki potrošači električne i druge energije.

Ona je podsetila da je projekat uvršten na listu prioritetnih nacionalnih projekata Republike Srbije, što znači da su Evropska komisija, Vlada Srbije i Ministarstvo energetike prepoznali važnost realizacije ovog projekta ne samo na nivou Beograda već na nivou cele zemlje.

Mere energetske efikasnosti biće, prema njenim rečima, definisane do septembra 2016. godine, kada će se krenuti u drugu fazu projekta, koja će biti finansirana preko IPA i EBRD-a, kao i drugih međunarodnih izvora finansiranja u vrednosti od 11 miliona evra. Takođe, velika vrednost ovog projekta je i značajan potencijal primene iste metodologije i stvaranje novih mreža energetske efikasnosti, kako u samom Beogradu, tako i u drugim gradovima Srbije, te ovaj projekat ne predstavlja kraj aktivnosti, već najavu novih projekata u budućnosti koji će nastati iz dobre saradnje naše dve zemlje – naglasila je Radinović.

Osnovni ciljevi projekta „LEEN City of Belgrade” jesu znatna ušteda u potrošnji energenata, smanjenje operativnih troškova poslovanja preduzeća, usaglašavanje sa evropskim standardima u oblasti energetike, podizanje sveukupne efikasnosti preduzeća, kao i pozitivan uticaj na očuvanje životne sredine.

RAREI

RAREI predstavlja ključnog nosioca razvojnih procesa grada Beograda kao evropskog regiona, kao i ključnog nosioca saradnje sa relevantnim međunarodnim i domaćim institucijama u procesu evropskih integracija. RAREI je akreditovana od strane Razvojne agencije Srbije. Naši članovi su Grad Beograd, Privredna komora Srbije i Institut ekonomskih nauka.

Gde se nalazimo

Kontakt

Topličin venac 11/4

11000 Beograd

tel/fax. +381 11 2186 730

tel/fax. +381 11 2186 740

RADNO VREME: 07:30-15:30

 

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…