Održan partnerski sastanak projekta ISTER u Mađarskoj

U periodu od 13. do 15. septembra 2022. godine održan je partnerski sastanak projekta ISTER u mestu Veszprem, u Mađarskoj. Predstavnica Regionalne agencije za razvoj i evropske integracije (RAREI) Beograd učestvovala je na ovom događaju.

Međunarodni projekat ISTER povezuje Dunavski region kreiranjem nove VIA ISTER eko-kulturne rute bazirane na rimskom kulturnom nasleđu i ponovnom oživljavanju antičke mreže rimskih puteva i naselja duž Dunava, u fizičkom i digitalnom obliku.

 

Predstavnici opštine Veszprem, domaćini i organizatori sastanka, tokom boravka u Veszpremu upoznali su učesnike iz sedam evropskih zemalja sa rimskim kulturnim nasleđem svog mesta i okoline. Ova opština početkom 2023. godine od Novog Sada preuzima titulu Evropske prestonice kulture. Učesnici sastanka imali su prilike da obiđu grad Veszprem, rimsku palatu Balaca i druge rimske lokalitete okoline, i upoznaju se sa načinima na koji se opština i njene kulturne institucije pripremaju za narednu godinu, i na koji način štite i obnavljaju svoje kulturno nasleđe, kako bi ga na najbolji način prezentovali svetu.

 

Tokom ISTER sastanka, projektni partneri su radili na daljem unapređenju virtuelnog VIA ISTER Atlasa rimskih puteva i naselja duž Dunava i VIA ISTER aplikacije koja će biti dostupna svima koji žele da se upoznaju sa bogatim rimskim nasleđem Dunavskog regiona i isplaniraju svoj obilazak uz pomoć ove aplikacije. Postavljanjem miljokaza - rimskih putokaza, u narednim mesecima će se i fizički obeležiti VIA ISTER ruta duž Dunava, od njegovog izvora od ušća.

 

Za više informacija pratite ISTER na društvenim mrežama:

Facebook     l    Twitter    l    LinkedIn

 

Projekat se finansira iz sredstava Evropske unije (ERDF, IPA)

Project co-funded by the European Union funds (ERDF, IPA)

 

http://www.interreg-danube.eu/ister

RAREI

RAREI predstavlja ključnog nosioca razvojnih procesa grada Beograda kao evropskog regiona, kao i ključnog nosioca saradnje sa relevantnim međunarodnim i domaćim institucijama u procesu evropskih integracija. RAREI je akreditovana od strane Razvojne agencije Srbije. Naši članovi su Grad Beograd, Privredna komora Srbije i Institut ekonomskih nauka.

Gde se nalazimo

Kontakt

Topličin venac 11/4

11000 Beograd

tel/fax. +381 11 2186 730

tel/fax. +381 11 2186 740

RADNO VREME: 07:30-15:30

 

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…