Predstavnici Regionalne agencije za razvoj i evropske integracije (RAREI) Beograd sastali su se u Rimu sa delegacijom agencije Lacio Inova (Lazio Innova) koja se bavi razvojem regiona Lacio. Agencija Lacio Inova ima za cilj upravljanje projektnim aktivnostima radi ostvarivanja ekonomskog rasta, teritorijalnog razvoja i podrške inovacijama. Takođe obezbeđuju podsticaje kroz regionalne, nacionalne i evropske fondove i pružaju različite vidove podrške sektoru MSP.

 

Tokom razgovora sa predstavnicima italijanske agencije gđom Enrikom Banjolini, pomoćnikom direktora zaduženom za međunarodne projekte direktor RAREI g. Vučeljić je podsetio na izuzetnu ekonomsku saradnju i privrednu razmenu između Republike Srbije i Republike Italije i dodao da je Italija jedan od najznačajnijih investitora u Repbulici Srbiji. Direktor Vučeljić upoznao je italijanske partnere sa aktivnostima i zadacima RAREI i izrazio želju da u narednom periodu kroz partnerski odnos dve agencije učestvuju na evropskim projektima. U razgovoru su posebno naglašene  mere koje Vlada Republike Srbije sprovodi u cilju privlačenja investitora i stvaranju povoljnog ekonomskog ambijenta, kao i napori koje rukovodstvo grada Beograd ulaže u cilju novih investicija. U tom smislu g. Vučeljić predstavio je vodič za investitore grada Beograda kolegama iz italijanske agencije.

Gđa Banjolini predstavila je aktivnosti agencije Lacio Inova i istakla kako prostora za saradnju svakako ima i da bi predstavnici rimske agencije mogli da prenesu svoja iskustva i dobre prakse kolegama iz Beograda. Postignuta je saglasnost oko saradnje na evropskim projektima, u vidu konzorcijuma, koji se odnose na projekte na teritoriji regiona Beograd i Lacio.

G. Vučeljić upoznao je predstavnike Lacio Inova sa velikim infrastrukturnim projektima na teritoriji Beograda, posebno izgradnjom „Beograda na vodi“ koji predstavlja izuzetnu razvojnu šansu za čitavu zemlju.

Predstavnici RAREI sastali su se i sa predstavnicima Agencije za promociju evropskih istraživanja  (APRE) koja je takođe i kontakt organizacija za EU program Horizont 2020 (Horizon 2020).  U razgovoru sa gđom Diasinom di Mađo predstavnici

RAREI upoznali su se sa radom ove agencije i stekli vredna iskustva koje je moguće primeniti i u regionu Beograda. Naime, agencija APRE sarađuje, pored Ministarstva obrazovanja i istraživanja, u partnerskom odnosu sa svim najvećim akterima privrednog, obrazovnog, kulturnog, istraživačkog kapitala u Italiji. Oni preko 25 godina svojim partnerima pružaju tehničku i institucionalnu podršku u apliciranju i aktivnostima oko evropskih fondova i projekata.

RAREI

RAREI predstavlja ključnog nosioca razvojnih procesa grada Beograda kao evropskog regiona, kao i ključnog nosioca saradnje sa relevantnim međunarodnim i domaćim institucijama u procesu evropskih integracija. RAREI je akreditovana od strane Razvojne agencije Srbije. Naši članovi su Grad Beograd, Privredna komora Srbije i Institut ekonomskih nauka.

Gde se nalazimo

Kontakt

Topličin venac 11/4

11000 Beograd

tel/fax. +381 11 2186 730

tel/fax. +381 11 2186 740

RADNO VREME: 07:30-15:30

 

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…