Dobri rezultati Saveta za zapošljavanje izazov da u ovoj godini budu još bolji

Savet za zapošljavanje u ovoj godini planira niz novih mera i aktivnosti kako bi bio podrška mladima koji žele da započnu svoj posao, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare u Starom dvoru.
Predsednik Saveta i član Gradskog veća Dragomir Petronijević rekao je da će i ove godine biti organizovan veliki sajam zapošljavanja koji će biti održan 18. aprila.

 

– Ponudićemo lokale koje ćemo davati pod povoljnim uslovima za otvaranje malih i srednjih preduzeća. Obići ćemo sve rubne i gradske opštine koje imaju rubne delove kao što su Voždovac, Zemun, Palilula, Čukarica. Gde god postoji poljoprivredno zemljište idemo sa konkretnim programima i ponudićemo im obuke, pisanje projekata kako bi bili spremni za kraj 2016. i početak 2017. godine, kada će moći iz IPARD-a da dobiju sredstva. Ne želimo da nam se dogodi da sredstva budu na raspolaganju, a da nema projekata. Apelujem na sve ljude koji žele da uđu u poljoprivredu ili se njom već bave da se udružuju, prave klastere, zadruge jer će tako lakše dobiti sredstva i moći da se pojave na tržištu sa većim količinama robe i tako budu konkurentniji – istakao je Petronijević.

Prema njegovim rečima, počinje sa radom i Naučno-tehnološki park, 12 kompanija ulazi u martu, što je oko 500 radnih mesta, a „uz biznis-inkubatore do kraja godine ćemo doći do projektovanih 1.000 radnih mesta”.

– Fond za razvoj je ponovo tu sa svojim start-up kreditima, kao i Nacionalna služba za zapošljavanje sa bespovratnim sredstvima. Sve obuke koje smo sproveli i konkretne subvencije koje smo dali privrednicima dali su rezultate. Imamo više od 98 otvorenih preduzeća u prošloj godini, a mi smo ponosni na to što su koristili naše usluge i prošli kroz naše programe – naglasio je Petronijević i dodao da su ozbiljni rezultati postignuti 2015. godine, te da je sada izazov da ove godine oni budu bolji.

Sekretarka za privredu Tijana Maljković je navela da ove godine ima novih subvencija za žensko preduzetništvo u iznosu od pet miliona dinara, te da se očekuje da će se zaposliti više od deset osoba, a deset privrednih subjekata će dobiti sredstva.

– Imamo novu subvenciju kada su u pitanju inovativne delatnosti za 20 start-up kompanija. Za poljoprivredu smo udvostručili sredstva, prošle godine to je bilo 20 miliona dinara, a ove 40 miliona i imamo subvenciju u oblasti povrtarstva i voćarstva sa sistemom za navodnjavanje, protivgradnim mrežama, obuke u pčelarstvu i organskoj proizvodnji. U turizmu se prošle godine dobro pokazala subvencija za manifestacije tako da ćemo ove godine to ponoviti, a  imamo i novu subvenciju za novi turistički proizvod koji će biti ponuđen na teritoriji grada. Imaćemo radionice „Znanjem do cilja”, „Informacijom do cilja” u prve dve sedmice marta, a nešto sasvim novo je Sajam ženskog preduzetništva, koji će biti organizovan 15. marta u Kolarcu. Organizovaćemo i Beogradske investicione dane, kao i veliki broj okruglih stolova sa predstavnicima turizma, poljoprivrede, starih zanata i ugostiteljskih udruženja – objasnila je Tijana Maljković.

RAREI

RAREI predstavlja ključnog nosioca razvojnih procesa grada Beograda kao evropskog regiona, kao i ključnog nosioca saradnje sa relevantnim međunarodnim i domaćim institucijama u procesu evropskih integracija. RAREI je akreditovana od strane Razvojne agencije Srbije. Naši članovi su Grad Beograd, Privredna komora Srbije i Institut ekonomskih nauka.

Gde se nalazimo

Kontakt

Topličin venac 11/4

11000 Beograd

tel/fax. +381 11 2186 730

tel/fax. +381 11 2186 740

RADNO VREME: 07:30-15:30

 

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…