Print this page

У Београду је 17. октобра 2014. године одржан девети састанак заједничког комитета за праћење ИПА фондова, на коме је учешће, у својству посматрача, узела и Регионална агенција за развој и европске интеграције.

Састанком је председавала гђа Јадранка Јоксимовић, министар без портфеља задужен за европске интеграције.

На састанку је било речи о имплементацији ИПА фондова, актуелним проблемима и изазовима са посебним акцентом на одређене секторе и то: животна средина, јавна администрација, енергетика и пољопривреда. Разговарано је и о средствима која су из ИПА фонодва обезбеђена и преусмерена за помоћ поплављеним подручјима и истакнуто је да је ЕУ била највећи донатор након мајских катастрофа.

Министарка Јоксимовић дала је кратак осврт на процес ЕУ интеграција Републике Србије и указала на значај припреме људских капацитета српске администрације у контексту будућих фондова ЕУ, а поводом скрининга за поглавље 22 – Регионална политика и координација структурних инструмената, а управо је ИПА мехнизам за унпаређење ове области.

Директор директората за проширење г. Жан Ерик Паке истакао је потребу за снажнијом улогом регионалног аспекта у реализацији ИПА, која би у наредном периоду требало да буде у већој мери стратешки оријентисана са јасно дефинисаним циљевима, ради већих ефеката.

Шеф делегације ЕУ у Србији г. Мајкл Девенпорт изразио је заодвољство у вези напретка Републике Србије у процесу ЕУ интеграција, уз напомену да се сада и очекивања повећавају. Г. Девенпорт је нагласио значај децентрализованог система управљања пројектима, уз опаску да се овај процес мора уводити постепено, како не би дошло до застоја у имплементацији пројеката. Такође, Девенпорт је истакао да је процес припреме пројеката предуг и да би требало да се скрати, а један од начина за то је вишегодишње планирање и реализација најспремнијих пројеката који ће остварити највећи ефекат.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…