Presentation of New Tourist Signalization in the City of Belgrade

New Tourist Signalization in the City of Belgrade was presented today along  Sava river -  „Welcome” and „Goodbye” tables, but also tables with significant locations and buildings in the City.

Prema rečima glavnog gradskog urbaniste Milutina Folića, Beograd konačno dobija turističku signalizaciju, a u okviru projekta IME je, između ostalog, predviđen čitav set objekata koji će služiti za orijentaciju turistima i građanima.

– Danas smo postavili nekoliko tabli dobrodošlice na Savskom pristaništu kao i na aerodromu, a te table će biti na svim ulazima u grad. Uporedo sa tim idemo i na postavljanje tabli koje će obeležavati značajne objekte u gradu. Priprema se i projekat tabli koje će imati i mape, pa će građani imati informacije dokle mogu da stignu u pet minuta pešačenja kako bi pešački saobraćaj dobio prioritet – rekao je Folić, koji je dodao da je u pripremi i projekat za uređenje Karađorđeve ulice i ovog dela obaloutvrde, s obzirom na to da se u okviru projekta „Beograd na vodi” već uveliko radi na obali.

On je posebno naglasio da su pored turističke signalizacije danas postavljene prve nove stajališne oznake na stajalištu „Palata Srbija” u Bulevaru Mihajla Pupina, smer ka Opštini Novi Beograd.

– Za danas je planirano postavljanje ukupno šest stajališnih oznaka na potezu od Palate „Srbija” do kružnog toka na Novom Beogradu, a predviđeno je postavljanje ukupno 1.350 stajališnih oznaka – rekao je Folić i dodao da je u toku i realizacija projekta obeležavanja stajališta javnog gradskog prevoza, u okviru koje će u prvoj fazi biti zamenjeno 600 dotrajalih i prevaziđenih oznaka, novim, pažljivo osmišljenim stajališnim stubovima i tablama, koje sadrže sve neophodne informacije koje se tiču javnog gradskog prevoza i linija.

Gradska sekretarka za privredu Tijana Maljković naglasila je da Beograd kao najznačajnija turistička destinacija beleži konstantnu stopu rasta turističkog prometa i prihoda od turizma, što govori podatak da je u februaru bilo 36 posto više turista nego u isto vreme prošle godine.

– Grad Beograd je i do sada imao turističku signalizaciju, ali ona nije bila ovakvog kvaliteta i nije bila postavljena na svim mestima koja su značajna za turiste i građane Beograda. Grad se zajedno sa Regionalnom agencijom za razvoj i evropske integracije, JKP „Beograd-put” i Turističkom organizacijom Beograda prijavio prošle godine na konkurs Ministarstva turizma, trgovine i telekomunikacija za sredstva za turističku signalizaciju – rekla je Tijana Maljković, koja je dodala da je danas prva tabla postavljena na Savskom pristaništu, koje godišnje primi više od 90 hiljada turista, druga na aerodromu, a treća se postavlja u Bulevaru kralja Aleksandra.

Ona je najavila da će se u naredna dva meseca postaviti table na 24 lokacije na ulasku i izlasku iz grada, čime se pokrivaju turisti koji dolaze drumskim, avionskim i železničkim putem.

– Drugi deo projekta su table koje obeležavaju značajne objekte i lokacije. Cilj je unapređenje turističkog predstavljanja Beograda kao glavnog grada, turističkog mesta prve kategorije i atraktivne turističke destinacije – rekla je Tijana Maljković i dodala da će se tako obeležiti i stadion Tašmajdan, koji se sutra otvara, a u naredna dva meseca biće obeleženo 40 drugih objekata, ali i nekih interesantnih stvari poput mesta gde je Nikola Tesla koračao kada je posetio Beograd.

Događaju su prisustvovali direktor Turističke organizacije Beograda Miodrag Popović i direktorka Regionalne razvojne agencije Snežana Radinović.

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…