Print this page
Program ekonomskih mera za smanjivanje negativnih efekata prouzrokovanih pandemijom virusa COVID-19 i podršku privredi Srbije
  • Prilikom formulisanja mera, vodili smo se međunarodnim iskustvom, odnosno usvojenim merama u razvijenim ekonomijama i zemljama u okruženju.
  • Razmotreni su zahtevi predstavljeni u predlozima mera brojnih udruženja koja okupljaju privrednike.

Prethodne mere Vlade RS i NBS:

  • Povećanje plata medicinskim radnicima za 10% od 1. aprila,
  • Jednokratna pomoć za penzionere u iznosu od 4.000 dinara,
  • Moratorijum na otplatu kredita,
  • Smanjenje referentne kamatne stope za 0,5%, na nivo od 1,75%.

Program ekonomskih mera je rezultat sprovedenih reformi – javni dug nam je na nivou ispod 50% BDP-a, već četiri godine imamo suficit u budžetu, u Q4 2019. imali smo najveći privredni rast u Evropi (6,2%) 608,3 mlrd dinara (5,1 mlrd evra) – 11% BDP-a i polovina godišnjeg budžeta Republike.

Četiri grupe ekonomskih mera:

1. Mere poreske politike:
- Odlaganje plaćanja poreza na zarade i doprinose za privatni sektor, tokom trajanja vanrednog stanja, uz kasniju otplatu nastale obaveze u ratama sa početkom najranije od 2021. godine.
- Odlaganje plaćanja akontacija poreza na dobit u drugom kvartalu ove godine.
- Oslobađanje davalaca donacija od obaveze plaćanja PDV-a. 

UKUPNO 161 MLRD DINARA

2. Direktna pomoć privatnom sektoru:

- Direktna pomoć preduzetnicima koji se paušalno oporezuju i koji plaćaju porez na stvarni prihod, mikro, malim i srednjim preduzećima u privatnom sektoru - uplata pomoći u visini minimalne zarade za 900 hiljada zaposlenih.

- Direktna pomoć velikim preduzećima u privatnom sektoru uplata pomoći u visini 50% neto minimalne zarade za zaposlene kojima je rešenjem utvrđen prestanak rada (član 116 i 117 Zakona o radu).

UKUPNO 97,3 MLRD DINARA

3. Mere za očuvanje likvidnosti
-Program finansijske podrške privredi Fonda za razvoj za preduzetnike, mikro, mala i srednja preduzeća, poljoprivredna gazdinstva i zadruge – 200 miliona evra
-Garantna šema za podršku privredi u uslovima Kovid-19 krize za kredite za održavanje likvidnosti i obrtnih sredstava za preduzetnike, mikro, mala i srednja preduzeća, poljoprivredna gazdinstva, a preko komercijalnih banaka.
Vrednost garantne šeme je 240 mlrd dinara.

4. Direktna pomoć za građane-100 evra za sve punoletne građane - ukupno 70 mlrd dinara.

Mere se odnose na sve privredne subjekte osim na one koji su:
         • Tokom vanrednog stanja umanjili broj zaposlenih za više od 10% (ne računajući zaposlene na određeno vreme kojima ugovor ističe tokom vanrednog stanja)
         • Privremeno prekinuli poslovanje pre proglašenja vanrednog stanja, odnosno pre 15.03.2020. godine.


Plate u javnom sektoru i penzije - sigurne i redovne.
- Dodatna podrška najteže pogođenim sektorima,
- Podrška za velika preduzeća u vidu korporativnih obveznica.

***Ukoliko imate bilo kakvo pitanje povodom mera, molimo vas da nam pišete na neki od sledećih e-mailova:
Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. , Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. , Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli..

Sva vaša pitanja ćemo odmah prosleđivati kolegama iz Ministarstva privrede kako bi mogli da naprave adekvatnu listu pitanja i odgovora koja će biti dostupna svima.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…