Gradonačelnik prof. dr Zoran Radojičić, ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović, državni sekretar Ministarstva rudarstva i energetike Stevica Deđanski i direktorka Regionalne agencije za razvoj i evropske integracije Beograd doo Snežana Radinović potpisali su danas Memorandum o saradnji u realizaciji projekta energetske sanacije četiri javna objekta u Beogradu. 

Radojičić je istakao da je ovaj projekat, koji se bavi termalnom rehabilitacijom javnih zgrada i energetskom efikasnošću jako važan. On je, u Svečanoj Sali Starog dvora, naveo da je reč o zgradi  Hitne pomoći na kojoj se ništa nije radilo 60 godina, zatim o Studenstkoj poliklinici i stacionaru, kao i Biblioteci grada Beograda.  Projekat je vredan 16 miliona evra, od čega je 11 miliona obezbedila Evropska unija dok će, kako je precizirao,  pet miliona obezbediti Grad Beograd iz kredita Evropske banke za obnovu i razvoj. 

Velika je stvar da Grad Beograd napokon ima veliki IPA projekat iz 2018. godine. Sa druge strane je jako važno skrenuti pažnju javnosti na energetsku efikasnot i zaštitu životne sredine. Kao gradonačelnik sam potpisao sporazum u kojem se kao grad obavezujemo da ćemo do 2030. godine za 40 odsto smanjiti emisiju štetnih gasova, dok će rekonstrukcija ovih javnih zgrada po principima energetske efikasnosti tome doprineti. Samo na takav način možemo dostići taj željeni cilj – ukazao je Radojičić i zahvalio se Ministarstvu za evropske integracije, Evropskoj kancelariji u Srbiji, kao i prethodnom rukovodstvu Grada Beograda na pripremi ovog projekta. On je rekao da se nada da će i kroz IPA projekte 2019. i 2020. godine dodatni broj javnih zgrada u Beogradu biti uključene u projekat razvoja energetske efikasnosti. 

Ministarka Joksimović je istakla da je Beograd kao razvijeniji deo Srbije nekako uvek ostajao van fokusa predpristupnih fondova Evropske unije. Ovaj projekat će biti na korist građanima i to u segmentu zdravlja i kulture, što su osnove razvoja zdrave države. Takođe, energetska efikasnost ne znači samo smanjenje ugljendioksida, već i dovodi do konkretnih ušteda energenata, što je dodata vrednost celog projekta – ukazala je resorna ministarka.

Državni sekretar Ministarstva rudarstva i energetike Stevica Deđanski je podsetio da je, u periodu od 2014. do 2019. godine, energetska sanacija urađena na 39 objekata u lokalnim samoupravama. Time je ostvarena ušteda energije od 9,4 miliona kilovat časova godišnje, a emisija ugljendioksida smanjena za oko 1.800 tona godišnje, precizirao je Deđanski. 

Direktorka Regionalne agencije za razvoj i evropske integracije Beograd doo Snežana Radinović je podsetila da se na ovom preojektu radi više od tri godine, kao i da je reč o proseku za ovakve poslove. Objekti koji će se raditi u okviru projekta nisu rekonstruisani 60, 70 ili 100 godina. Tačnije nisu rađene od momenta izgradnje, a neophodni su da budu u funkciji kako bi građani imali normalne uslove života, poput građana Evropske unije – zaključila je Radinović.

RAREI

RAREI predstavlja ključnog nosioca razvojnih procesa grada Beograda kao evropskog regiona, kao i ključnog nosioca saradnje sa relevantnim međunarodnim i domaćim institucijama u procesu evropskih integracija. RAREI je akreditovana od strane Razvojne agencije Srbije. Naši članovi su Grad Beograd, Privredna komora Srbije i Institut ekonomskih nauka.

Gde se nalazimo

Kontakt

Topličin venac 11/4

11000 Beograd

tel/fax. +381 11 2186 730

tel/fax. +381 11 2186 740

RADNO VREME: 07:30-15:30

 

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…