Održana završna konferencija projekta Kontinum

Završna konferencija projekta Kontinum, u organizaciji Regionalne agencija za razvoj i evropske integracije Beograd - RAREI, održana je 26. maja 2017. godine, u hotelu Crown Plaza - Exhibition Hall sa početkom u 13.00 časova.

Projekat Kontinum sprovela je RAREI Beograd uz finansijsku podršku Razvojne agencije Srbije, u okviru Programa podrške poslovnoj institucionalnoj infrastrukturi 2016.

Cilj projekta - Doprinos održivosti, boljem strateškom pozicioniranju i stvaranju konkurentske prednosti početnika u poslovanju.

Učesnici projekta – 19 „start up“ kompanija, koji su dobili finansijsku podršku Razvojne agencije Srbije, Ministarstva privrede i Fonda za razvoj Republike Srbije u 2016. godini.

Preduzetnicima se najpre obratila direktor RAREI Beograd, Snežana Radinović, koja je pozdravila sve učesnike i prisutne, a zatim istakla koliko je neophodna snažna kako finansijska, tako i nefinansijska podrška početnicima u poslovanju. Statistika pokazuje da se u prvoj godini poslovanja ugasi preko 60% „start up“ kompanija. Ideja ovog projekta bila je da upravo da tim kompanijama, kroz razne obuke, treninge i radionice, pružimo mogućnost da steknu nova znanja i veštine, kako bi se ista održala i opstala na tržištu. Korisnici ovog projekta jesu 19 „start up“ kompanija, koje su u 2016. godini dobile finansijsku podršku Regionalne agencije Srbije ili Fonda za razvoj.

Uz podršku RAREI Beograd, finansijska sredstva u 2016. godini (bespovratna i krediti) dobilo je 266 privrednih subjekata. Po svim programima, ukupan iznos odobrenih sredstava je 201.921.068,47 RSD.

U 2017. godini, veliko je interesovanje za programe podrške Razvojne agencije Srbije, Ministarstva privrede i Fonda za razvoj. RAREI Beograd je na upravo završenom konkursu Razvojne agencije Srbije – podrška početnicima u poslovanju – primila preko 320 zahteva za finansiranje „start up“ ideja i preko 180 zahteva za podršku postojećim MMSPP za različite programe.

Direktor sektora za regionalni razvoj ispred Razvojne agencije Srbije, Slobodan Petrović, obratio se preduzetnicima i poželeo im puno sreće i uspeha u daljem radu, zahvalio se i čestitao RAREI Beograd na uspešno realizovanom projektu.

U ime Grada Beograda, početnicima u poslovanju obratio se Dragomir Petronijević, član Gradskog veća i predsednik Saveta za zapošljavanje Grada Beograda.

Gospodin Petronijević je tom prilikom istakao da je grad Beograd tu da napravi uslove i pomogne mladim preduzetnicima u realizaciji njihovih ideja, a da su oni ti koji će svojim radom na istim omogućiti da finansijski ojačaju i da rade ono što vole u svojoj zemlji i za svoju zemlju. Danas u gradu Beogradu imamo naučno-tehnološki park na Zvezdari, koji su zvali „zgrada duhova“, a sada ga zovu „fabrika ideja“. Takođe, imamo 450 aktivnih gradilišta. I možda nismo u svemu uspeli, ali ispred nas je decenija preduzetništva u kojoj traju programi, koji se iz godine u godinu modifikuju i prilagođavaju tržištu poslovanja U 2016. godini Grad Beograd je dodelio 33 poslovna prostora na besplatno korišćenje preduzetnicima i namerava i u 2017. godini da ponovi konkurs. Kao grad smo napredovali, ali da bi otišli korak dalje, potrebni ste nam vi, sa vašim idejama i preduzetničkim duhom, da i dalje hodamo i zahvaljujemo vam se na saradnji.

Na konferenciji su predstavljeni i ključni proizvodi/usluge 19 kompanija učesnika projekta i dodeljeni su im sertifikati.

RAREI

RAREI predstavlja ključnog nosioca razvojnih procesa grada Beograda kao evropskog regiona, kao i ključnog nosioca saradnje sa relevantnim međunarodnim i domaćim institucijama u procesu evropskih integracija. RAREI je akreditovana od strane Razvojne agencije Srbije. Naši članovi su Grad Beograd, Privredna komora Srbije i Institut ekonomskih nauka.

Gde se nalazimo

Kontakt

Topličin venac 11/4

11000 Beograd

tel/fax. +381 11 2186 730

tel/fax. +381 11 2186 740

RADNO VREME: 07:30-15:30

 

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…