Regionalna agencija za razvoj i evropske integracije grada Beograda (RAREI) u saradnji sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) i Privrednom komorom Beograd organizovala je promociju projekta ’’Podrška razvoju MSP u Srbiji’’ na kojoj su detaljno predstavili korake potrebne za dobijanje bespovratne finansijske pomoći od strane EBRD za unapređenje poslovanja mikro, malih i srednjih preduzeća na teritoriji Beograda.

 

-Uslovi za dobijanje bespovratne pomoći u visini od 10.000 do 40.000 eura, uz učešće u troškovima 0-50% su da organizacija postoji minimum dve godine, da je vlasnička struktura domaća odnosno srpska i privatna, da je organizacija solventna i likvidna, da je struktura zaduženosti prihvatljiva u zavisnosti od veličine preduzeća, lokacije i vrste usluge, zatim da rukovodstvo preduzeća mora imati zavidan ugled i posvećenost ostvarivanju ciljeva projekta –objašnjava Vučeljić, direktor RAREI.

Uz impozantan broj prisutnih predstavnika MSP i preduzetnika sa teritorije grada Beograda, predstavnici EBRD su kroz primere dobre prakse održali prezentaciju ovog projekta i razvili veoma korisnu debatu. Sredstva se mogu koristiti za pružanje savetodavne usluge u sledećim oblastima: strategije, marketing plan, organizacija i procesi, IST, inžinjerska rešenja, upravljanje kvalitetom, finansijski menadžment i energecka efikasnost i zaštita životne sredine.

- Ova bespovratna finansijska sredstva pokrivaju sve sektore delatnosti preduzeća, osim banaka i drugih finansijskih institucija, vojne industrije, igara na sreću, duvanske industrije i alkohola. Takođe želim da dodam da deo učešća za sufinansiranje projekta preduzeća mogu obezbediti kako iz svojih sredstava tako i kroz podsticaje koje daje grad Beograd u zavisnosti od vrste projekta, uslova ili samog tipa delatnosti preduzeća- kaže Vučeljić.

Na ovaj način saradnja između MSP i preduzetnika sa jedne i gradom Beogradom i EBRD sa druge može dovesti do osnaživanja sektora preduzetništva, povećanjem zaposlenosti i samim tim privrednog rasta u Beogradu zaključuje Vučeljić.

RAREI

RAREI predstavlja ključnog nosioca razvojnih procesa grada Beograda kao evropskog regiona, kao i ključnog nosioca saradnje sa relevantnim međunarodnim i domaćim institucijama u procesu evropskih integracija. RAREI je akreditovana od strane Razvojne agencije Srbije. Naši članovi su Grad Beograd, Privredna komora Srbije i Institut ekonomskih nauka.

Gde se nalazimo

Kontakt

Topličin venac 11/4

11000 Beograd

tel/fax. +381 11 2186 730

tel/fax. +381 11 2186 740

RADNO VREME: 07:30-15:30

 

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…