Preduzećima u Srbiji otvoren put do EU fonda COSME

U organizaciji Regionalne agencije za razvoj i evropske integracije Beograd i Privredne komore Beograda. 9. decembra 2015. godine u  Privrednoj komori Beograda, održana je promocija evropskog programa za mala i srednja preduzeća KOZME za predstavnike klastera, poslovnih udruženja i opština sa teritorije regiona Beograda.

 

Promociju su otvorili direktor  Regionalne agencije za razvoj i evropske integracije Beograd (RAREI), Snežana Radinović i izvršni direktor Privredne komore Beograda (PKB), Svetozar Krstić.

Direktorka RAREI, Snežana Radinović je istakla značaj programa COSME za razvoj regiona Beograd kao i spremnost Agencije  da pomogne svim zainteresovanim učesnicima da apliciraju.

Na predstavljanju  programa, istaknuto je da COSME traje od 2014. do 2020. godine i da ima budžet od 2,3 milijarde evra. Ova sredstva su samo osnova  garancijske šeme u koju se uključuju  i poslovne banke sa svojim izvorima finansiranja, tako da se očekuje da će se, u narednih pet godina, na ovaj način, u 330.000 malih i srednjih preduzeća ubrizgati ukupno 21 milijarda evra i da će biti otvoreno preko milion novih radnih mesta.

Prosečan iznos  garantovanih kredita je 65.000 evra, a posebna povoljnost je što će na ova sredstva, zahvaljujući garancijama, moći da računaju i preduzetnici koji nisu mogli da dobiju komercijalne kredite, kazala je koordinatorka za COSME program u Srbiji u Ministarstvu privrede, Milica Zatezalo. Ona je navela da se u COSME program, koji  Evropska komisija realizuje preko Evropske agencije za mala i srednja preduzeća i Evropskog investicionog fonda, Srbija uključila kao šesta zemlja van Evropske unije i dodala da je Srbija čekala dve godine da postane članica COSME.

Marko Kovačeviće iz Privredne komore Srbije, je predstavio značaj Evropske mreže preduzetništva za pronalaženje partnera koji su ključan element za korišćenje programa. Naime, Srpska mala i srednja preduzeća i preduzetnici, koji žele da konkurišu za ova sredstva, moći će to da čine isključivo preko svojih poslovnih i strukovnih  asocijacija, klastera, udruženja ili organizacija, jer će samo na njihove adrese banke slati otvorene pozive. Stoga, Evropska mreža je najbolji alat za uspešan pronalazak partnera ali i odlična prilika da se sagledaju mogućnosti potencijalnih partnera ali i suparnika u konkurenciji za COSME sredstva.

Ljiljana Marković i Nikola Vujinović iz Regionalne agencije za razvoj i evropske integracije Beograd najavili su radionice o programu i načinu apliciranja, koje će  za region Beograda sprovoditi Regionalna agencija za razvoj i evropske integracije Beograd.  Gospođa Marković je ukazala i na dosadašnja pozitivna iskustva RAREI u vezi EU fondova, dok je Nikola Vujinović predočio prisutnima neke karakteristične delove pripreme projekata za COSME i ukazao na veliki značaj pravovremene pripreme i saradnje svih zainteresovanih sa RAREI-em.

 

Opširnije o programu: http://ec.europa.eu/growth/smes/cosme/

https://www.youtube.com/watch?v=g0bJVwgzEy8

RAREI

RAREI predstavlja ključnog nosioca razvojnih procesa grada Beograda kao evropskog regiona, kao i ključnog nosioca saradnje sa relevantnim međunarodnim i domaćim institucijama u procesu evropskih integracija. RAREI je akreditovana od strane Razvojne agencije Srbije. Naši članovi su Grad Beograd, Privredna komora Srbije i Institut ekonomskih nauka.

Gde se nalazimo

Kontakt

Topličin venac 11/4

11000 Beograd

tel/fax. +381 11 2186 730

tel/fax. +381 11 2186 740

RADNO VREME: 07:30-15:30

 

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…