Vlada Srbije usvojila četiri programa finansijske podrške Ministarstva privrede malim i srednjim preduzećima

Vlada Srbije je na jučerašnjoj sednici usvojila četiri programa finansijske podrške Ministarstva privrede malim i srednjim preduzećima, za koje je izdvojeno dve milijarde dinara.

Ministarka privrede Anđelka Atanasković za Tanjug objašnjava da je reč o programu za nabavku opreme, podsticanje preduzetništva kroz razvojne projekte, programu podrške za započinjane poslovanja i programu za mlade i žene preduzetnice, za koje se objavljivanje javnih poziva očekuje početkom februara. 

Prema njenim rečima, najviše novca, i to 1,55 milijradi dinara, izdvojeno je za nabavku opreme, od čega bespovratni deo može činiti 25 odsto sredstava za ovu namenu, 70 odsto se dobija od banke ili lizing kuće, a pet odsto sredstava obezbeđuje sama firma.

Javni poziv za partnerske banke i lizing kuće koje obezbeduju sufinansiranje u ovom programu očekuje se početkom februara, nakon čega će biti objavljen javni poziv za mikro, mala i srednja preduzeća, preduzetnike i zadruge za dodelu bespovratne pomoći.

Za program pomoći početnicima u biznisu izdvojeno je 150 miliona dinara, a Ministarstvo privrede sufinansira bespovratnim sredstvima 30, odnosno 40 odsto ukupne investicije za privredne subjekte iz nerazvijenih lokalnih samouprava dok se ostatak dobija iz kredita Fonda za razvoj.

 

Ministarka Atanasković navodi da je za program podsticanja preduzetništva kroz razvojne projekte obezbeđeno 200 miliona dinara.

"Reč je o komboinaciji bespovratnih sredstava koja čine do 20, odnosno 30 odsto investicije za privredne subjekte koji pripadaju četvrtoj grupi razvijenosti i povoljnog kredita Fonda za razvoj“", rekla je Atanasković.

Po prvi put ove godine se realizuje program za podršku ženama i mladim preduzetnicima koji su početnici u poslovanju.

"Za ovaj program, koji je namenjen ženama i mladima do 30 godina starosti, izdvojeno je 100 miliona dinara", rekla je ministarka.

Objasnila je da je program kombinacija 35, odnosno 45 odsto bespovratnih sredstava, i povoljnog kredita Fonda za razvoj.

"Mala i srednja preduzeća čine skoro 99 odsto srpske privrede i Ministarstvo kroz ove programe, koji su veoma povoljni u sadašnjim uslovima, nastoji da pomogne preduzećima", kaže Atanasković.

Ministarstvo će malim i srednjim preduzećima i preduzetnicima pomoći, osim finansijski i setom usluga koji obuhvata besplatne obuke, informacije, savetovanje i mentoring.

RAREI

RAREI predstavlja ključnog nosioca razvojnih procesa grada Beograda kao evropskog regiona, kao i ključnog nosioca saradnje sa relevantnim međunarodnim i domaćim institucijama u procesu evropskih integracija. RAREI je akreditovana od strane Razvojne agencije Srbije. Naši članovi su Grad Beograd, Privredna komora Srbije i Institut ekonomskih nauka.

Gde se nalazimo

Kontakt

Topličin venac 11/4

11000 Beograd

tel/fax. +381 11 2186 730

tel/fax. +381 11 2186 740

RADNO VREME: 07:30-15:30

 

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…