Print this page
Održan onlajn završni događaj međunarodnog projekta ISTER

U utorak, 13. decembra 2022. godine, održan je završni onlajn događaj međunarodnog projekta ISTER! Učestvovalo je preko 80 učesnika iz različitih zemalja Dunavskog područja.

Tokom ovog onlajn događaja predstavljeni su najznačajniji rezultati ISTER projekta i podeljena iskustva stečena tokom implementacije projekta, kao i utisci projektnih partnera ali i ostalih učesnika događaja.

Na početku događaja, menadžer projekta ISTER, Sebastijan Bonis, sumirao je ciljeve i rezultate ISTER projekta, kao i izazove sa kojima se suočio ISTER projektni konzorcijum tokom realizacije projekta. Naglasio je značaj i doprinos svakog projektnog partnera za uspešnu realizaciju projektnih aktivnosti.

Blaž Barborič ispred Geodetskog instituta Slovenije prestavio je virtuelni ISTER GIS Atlas, bazu podataka o rimskim putevima i naseljima duž Dunava, od njegovog izvora u Crnoj šumi pa sve do ušća u Crno more, i naglasio značaj digitalizacije i novih tehnologija u predstavljanju kulturnog nasleđa.

Klemens Bajer sa BOKU univerziteta iz Beča demonstrirao je kako funkcioniše VIA ISTER aplikacija, interaktivni onlajn alat za istraživanje eko-kulturne VIA ISTER rute, namenjen svima koji žele da se upoznaju sa bogatim rimskim kulturnim nasleđem Dunavskog regiona.

Anka Virginas iz Nacionalnog muzeja istorije Transilvanije predstavila je ISTER miljokaze – info table izrađene po uzoru na rimske putokaze, kojima su Rimljani nekada obeležavali svoje puteve, a kojima će biti obeležena i VIA ISTER ruta duž Dunava.

Učesnicima događaja obratio se i Stiven Haligan, predstavnik Transnacionalnog programa Dunav zadužen za praćenje implementacije projekta ISTER, i pohvalio uspešnu realizaciju projekta u izazovnom periodu praćenom COVID pandemijom, i predstavio nove mogućnosti za buduće projekte u okviru Interreg programa.

Na kraju dođaja, menadžer projekta ISTER, Sebastijan Bonis, naglasio je želju i plan ISTER projektnih partnera da se saradnja nastavi u budućnosti, i po zvaničnom završetku ISTER projekta.

 

Za više informacija pratite ISTER na društvenim mrežama:

Facebook     l    Twitter    l    LinkedIn

 

Projekat se finansira iz sredstava Evropske unije (ERDF, IPA)

Project co-funded by the European Union funds (ERDF, IPA)

 

http://www.interreg-danube.eu/ister

Image Gallery

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…