Održana treća ISTER radionica „Rimsko kulturno nasleđe kao sredstvo za razmenu i saradnju“

U organizaciji projekta ISTER i Regionalne agencije za razvoj i evropske integracije Beograd, 26. maja 2022. godine u UK Parobrod održana je radionica „Rimsko kulturno nasleđe kao sredstvo za razmenu i saradnju“, poslednja od tri radionice koje su realizovane u okviru ovog projekta.

Međunarodni projekat #ISTER ima za cilj ponovno otkrivanje i obnavljanje antičke mreže rimskih puteva i naselja duž Dunavskog regiona. ISTER promoviše ovu mrežu puteva i naselja kao priliku za jačanje teritorijalne konkurentnosti i održivog rasta Dunavskog regiona kroz kreiranje nove VIA ISTER eko-kulturne rute.

 

Na početku radionice učesnicima iz različitih kulturnih institucija, javnog, privrednog i nevladinog sektora  predstavljeni su ciljevi projekta i njegovi ključni elementi:

  • GIS Atlas ISTER rute - baza podataka o rimskom kulturnom nasleđu i rimskim cestama duž Dunava, i
  • ISTER interaktivni alat - aplikacija koja će u narednom periodu biti dostupna svima i predstavljaće praktičan vodič kroz bogato rimsko kulturno nasleđe Dunavskog regiona, sa predloženim rutama koje će povesti neke nove putnike stopama Rimljana!

Diskutovalo se i o planu obeležavanja ISTER rute postavljanjem putokaza dizajniranih po uzoru na rimske miljokaze kojima su obeležavani putevi u rimsko doba. Maja Đorđević iz Republičkog zavoda za zaštitu spomenika dala je sjajne predloge za obeležavanje ključnih segmenata i rimskih lokaliteta VIA ISTER rute kroz Srbiju, koji bi na taj način bili vidljiviji i na nacionalnom i na međunarodnom nivou.

 

U nastavku radionice, razgovaralo se o novim idejama i načinima promocije i prezentacije rimskog kulturnog nasleđa i koji bi metodi bili najkorisniji za VIA ISTER eko-kulturnu rutu i aplikaciju. Rade Milić iz Centra za urbani razvoj predstavio je moderne tehnike i digitalne metode prezentovanja rimskog kulturnog nasleđa korišćenjem proširene i virtuelne realnosti, koje su u prethodnim godinama doprinele interesantnijoj i uspešnijoj interpretaciji kulturnog nasleđa, bližoj novim digitalnim generacijama.

 

Na samom kraju radionice, diskutovalo se o saradnji i kulturnoj razmeni sa ključnim interesnim stranama i stejkholderima na nacionalnom i transnacionalnom nivou, a u cilju održivosti ISTER rute i projektnih rezultata u narednim godinama.

 

 

Za više informacija pratite ISTER na društvenim mrežama:

Facebook     l    Twitter    l    LinkedIn

 

Projekat se finansira iz sredstava Evropske unije (ERDF, IPA)

Project co-funded by the European Union funds (ERDF, IPA)

 

http://www.interreg-danube.eu/ister

RAREI

RAREI predstavlja ključnog nosioca razvojnih procesa grada Beograda kao evropskog regiona, kao i ključnog nosioca saradnje sa relevantnim međunarodnim i domaćim institucijama u procesu evropskih integracija. RAREI je akreditovana od strane Razvojne agencije Srbije. Naši članovi su Grad Beograd, Privredna komora Srbije i Institut ekonomskih nauka.

Gde se nalazimo

Kontakt

Topličin venac 11/4

11000 Beograd

tel/fax. +381 11 2186 730

tel/fax. +381 11 2186 740

RADNO VREME: 07:30-15:30

 

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…