Održana druga ISTER radionica „Rimske kulturne rute - strateški i regulatorni okviri“

U organizaciji projekta ISTER i Regionalne agencije za razvoj i evropske integracije Beograd, 11. maja 2022. godine uspešno je održana radionica na temu Rimske kulturne rute - strateški i regulatorni okviri.

Okupljeni predstavnici opština, razvojnih agencija, kulturnih institucija, privrednog i nevladinog sektora na samom početku radionice upoznali su se sa ciljevima projekta ISTER i njegovim aktivnostima.

Međunarodni projekat ISTER ima za cilj ponovno otkrivanje i obnavljanje antičke mreže rimskih puteva i naselja duž Dunavskog regiona, kao ključnog pokretača u promociji teritorijalnog razvoja. ISTER promoviše ovu rimsku mrežu puteva i naselja kao priliku za jačanje teritorijalne konkurentnosti i održivog rasta Dunavskog regiona kroz kreiranje nove ISTER eko-kulturne rute.

 

U nastavku radionice, Nemanja Mrđić sa Arheološkog instituta Beograd, upoznao je prisutne sa strateškim i regulatornim okvirima u domenu kuturnog nasleđa na nacionalnom nivou, kao uvod u naredne segmente radionice tokom kojih su identifikovani ključni problemi i potrebe u pogledu zaštite i valorizacije kulturnog nasleđa na teritoriji Srbije. Učesnici radionice su potom dali korisne predloge i potencijalna rešenja koja bi doprinela rešavanju prethodno definisanih problema, ali i uspešnoj realizaciji projekta ISTER, a nadamo se i kvalitetnijoj prezentaciji i promociji rimskih kulturnih ruta i rimskog kulturnog nasleđa.

 

Na samom kraju radionice predstavljeni su ključni elementi buduće VIA ISTER eko-kulturne rute: ISTER GIS Atlas kao baza podataka u kojoj će biti objednjene sve informacije o rimskim naseljima i putevima duž Dunava i ISTER rute, plan postavljanja putokaza duž rute, dizajniranih po uzoru na rimske miljokaze kojima su obeležavani putevi u rimsko doba, kao i ISTER aplikacija kojom će ova eko-kulturna ruta u narednom periodu biti dostupna svima i povesti neke nove putnike stopama Rimljana.

 

Pratite nas za više informacija o narednoj ISTER radionici!

 

Za više informacija pratite ISTER na društvenim mrežama:

Facebook     l    Twitter    l    LinkedIn

 

Projekat se finansira iz sredstava Evropske unije (ERDF, IPA)

Project co-funded by the European Union funds (ERDF, IPA)

 

http://www.interreg-danube.eu/ister

RAREI

RAREI predstavlja ključnog nosioca razvojnih procesa grada Beograda kao evropskog regiona, kao i ključnog nosioca saradnje sa relevantnim međunarodnim i domaćim institucijama u procesu evropskih integracija. RAREI je akreditovana od strane Razvojne agencije Srbije. Naši članovi su Grad Beograd, Privredna komora Srbije i Institut ekonomskih nauka.

Gde se nalazimo

Kontakt

Topličin venac 11/4

11000 Beograd

tel/fax. +381 11 2186 730

tel/fax. +381 11 2186 740

RADNO VREME: 07:30-15:30

 

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…