Print this page
Četvrti bilten ISTER projekta

Prelistajte četvrti bilten i saznajte više o aktivnostima ISTER projekta! U fokusu ovog biltena su dve publikacije nastale kao rezultat rada ISTER projektnih partnera, kao i predstavljanje pobednika ISTER međunarodnog nagradnog konkursa!

Prva naučna publikacija “Rimski drumovi i granice Rimskog carstva duž Dunava” temelji se na rezultatima i nalazima istraživačkog rada tima Nacionalnog muzeja istorije Transilvanije, vodećeg partnera ISTER projekta, koji je sproveo niz terenskih istraživanja u nekoliko zemalja u cilju identifikovanja očuvanih ostataka rimskih drumova, budućih delova ISTER rute rimskih puteva duž Dunava. Primenom modernih i neinvazivnih tehnika kao što su aerofotografija, LIDAR skeniranje i magnetometrija, ponovo je demonstrirana efikasnost ovih metoda u savremenoj arheologiji.

 

Druga publikacija, ISTER alat za vrednovanje, predstavlja transnacionalni instrument koji je kreiran na bazi rezultata ISTER strateškog i regulatornog izveštaja o zaštiti i valorizaciji rimske mreže puteva i naselja. Cilj ovog instrumenta je da motiviše i osnaži ISTER projektne partnere, ali i javne institucije i druge interesne strane u svim zemljama, da istraže i upoznaju se sa uspešnim evropskim modelima, njihovim učincima i postojećim uslovima u ovom sektoru.

 

U prethodnim mesecima uspešno je realizovan ISTER međunarodni nagradni konkurs sa ciljem identifikovanja najboljih praksi u oblastima zaštite, očuvanja, upravljanja, promocije, valorizacije i održive upotrebe rimskog kulturnog nasleđa širom Evrope.

Pobednici ovog međunarodnog konkursa proglašeni su tokom zvanične ceremonije održane 23. februara 2022. godine u nemačkom gradu Alenu, u sklopu druge ISTER transnacionalne radionice. Nagrade su dodeljene najboljim projektima u tri kategorije, a pobednik u kategoriji Zaštita i očuvanje rimskog kulturnog nasleđa je Narodni muzej Užice iz Srbije.

 

Kroz četvrti bilten upoznajte se i sa ISTER projektnim partnerima koji svojim iskustvom i znanjem doprinose kreiranju nove ISTER eko-kulturne rute rimskih puteva i naselja duž Dunava. Upravo u ovom biltenu predstavljena je i Regionalna agencija za razvoj i evropske integracije Beograd, projektni parter iz Srbije.

 

Bilten je dostupan na engleskom jeziku.

 

Ukoliko želite da primate ISTER bilten putem mejla, prijavite se ovde.

 

Pratite ISTER na društvenim mrežama:

Facebook     l    Twitter    l    LinkedIn

 

Projekat se finansira iz sredstava Evropske unije (ERDF, IPA)

Project co-funded by the European Union funds (ERDF, IPA)

 

http://www.interreg-danube.eu/ister

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…