Програм економских мера за смањивање негативних ефеката проузрокованих пандемијом вируса КОВИД-19 и подршку привреди Србије
  • Приликом формулисања мера, водили смо се међународним искуством, односно усвојеним мерама у развијеним економијама и земљама у окружењу.
  • Размотрени су захтеви представљени у предлозима мера бројних удружења која окупљају привреднике.

Претходне мере Владе РС и НБС:

  • Повећање плата медицинским радницима за 10% од 1. априла,
  • Једнократна помоћ за пензионере у износу од 4.000 динара,
  • Мораторијум на отплату кредита,
  • Смањење референтне каматне стопе за 0,5%, на ниво од 1,75%.

Програм економских мера је резултат спроведених реформи – јавни дуг нам је на нивоу испод 50% БДП-а, већ четири године имамо суфицит у буџету, у Q4 2019. имали смо највећи привредни раст у Европи (6,2%) 608,3 млрд динара (5,1 млрд евра) – 11% БДП-а и половина годишњег буџета Републике.

Четири групе економских мера:

1. Мере пореске политике:

 - Одлагање плаћања пореза на зараде и доприносе за приватни сектор, током трајања ванредног стања, уз каснију отплату настале обавезе у ратама са почетком најраније од 2021. године

- Одлагање плаћања аконтација пореза на добит у другом кварталу ове године.

- Ослобађање давалаца донација од обавезе плаћања ПДВ-а

УКУПНО 161 МЛРД ДИНАРА

2. Директна помоћ приватном сектору:

-Директна помоћ предузетницима који се паушално опорезују и који плаћају порез на стварни приход, микро, малим и средњим предузећима у приватном сектору - уплата помоћи у висини минималне зараде за 900 хиљада запослених.

-Директна помоћ великим предузећима у приватном сектору уплата помоћи у висини 50% нето минималне зараде за запослене којима је решењем утврђен престанак рада (члан 116 и 117 Закона о раду).

  УКУПНО 97,3 МЛРД ДИНАРА

3. Мере за очување ликвидности

-Програм финансијске подршке привреди Фонда за развој за предузетнике, микро, мала и средња предузећа, пољопривредна газдинства и задруге – 200 милиона евра

-Гарантна шема за подршку привреди у условима Ковид-19 кризе за кредите за одржавање ликвидности и обртних средстава за предузетнике, микро, мала и средња предузећа, пољопривредна газдинства, а преко комерцијалних банака.

Вредност гарантне шеме је 240 млрд динара.

4. Директна помоћ за грађане-100 евра за све пунолетне грађане - укупно 70 млрд динара.

Мере се односе на све привредне субјекте осим на оне који су:
        • Током ванредног стања умањили број запослених за више од 10% (не рачунајући запослене на одређено време којима уговор истиче током ванредног стања)
        • Привремено прекинули пословање пре проглашења ванредног стања, односно пре 15.03.2020. године.


Плате у јавном сектору и пензије - сигурне и редовне.
- Додатна подршка најтеже погођеним секторима,
- Подршка за велика предузећа у виду корпоративних обвезница.

***Уколико имате било какво питање поводом мера, молимо вас да нам пишете на неки од следећих е-маилова:
Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. , Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. , Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели..

Сва ваша питања ћемо одмах прослеђивати колегама из Министарства привреде како би могли да направе адекватну листу питања и одговора која ће бити доступна свима.

РАРЕИ

РАРЕИ представља кључног носиоца развојних процеса града Београда као европског региона, као и кључног носиоца сарадње са релевантним међународним и домаћим институцијама у процесу европских интеграција. РАРЕИ је акредитована од стране Развојне агенције Србије. Наши чланови су Град Београд, Привредна комора Србије и Институт економских наука.

Где се налазимо

Контакт

Топличин венац 11/4

11000 Београд

тел/факс +381 11 2186 730

тел/факс +381 11 2186 740

РАДНО ВРЕМЕ: 07:30-15:30

 

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…