ЕУ определила три милиона евра подршке малом бизнису за набавку опреме и увођење услуга

Програм Европске уније (ЕУ) за локални развој, ЕУ ПРО Плус, који се спроводи у сарадњи са Министарством за европске интеграције, објавио је јавни позив за доделу бесповратних средстава предузетницима, микро и малим предузећима регистрованим у једној од 99 локалних самоуправа укључених у програм.

Европска унија ће са укупно три милиона евра кроз набавку опреме и увођење услуга подржати предузећа која су регистрована између 1. јануара 2016. и 31. децембра 2020. године и баве се производњом или пружањем услуга које обухватају информационе технологије, архитектонске и инжењерске делатности, здравствену и социјалну заштиту, услуге везане за туризам, одржавање и поправке.

„У сарадњи са Европском унијом ми континуирано радимо на економском развоју и смањивању регионалних неједнакости у земљи, а мала и средња предузећа су кичма развоја српске економије. Ова конкретна подршка ЕУ допринеће унапређењу производње и тржишног потенцијала предузећа, отварању нових радних места, као и већој отпорности од негативног утицаја пандемије али и актуелне геоекономске кризе”, рекла је Јадранка Јоксимовић, министар за европске интеграције.

„Европска унија на овај начин пружа подршку развоју и конкурентности сектора микро и малих предузећа који представља основ здраве и одрживе економије и директно доприноси отварању нових радних места. Као и до сада подржаћемо добре пословне идеје како би српска привреда била спремна за европско тржиште, ” рекао је амбасадор Емануеле Жиофре, шеф Делегације Европске уније у Србији.

Од укупног буџета, два милиона евра су намењена за подршку производним предузећима а милион евра ће бити утрошено за помоћ оним малим бизнисима које се баве услужним делатностима. Висина подршке по појединачном пројекту за предузећа регистрована за производну делатност износи од 10.000 до 40.000 евра, а за предузећа регистрована за пружање услуга од 10.000 до 30.000 евра. У оба случаја обавезно је минимално суфинансирање од 20 посто вредности пројекта односно 15 посто за предузећа из општина које су у четвртој категорији развијености.

„Како би позитиван утицај на локалне заједнице био још већи, у оквиру појединачних пројеката предузетници и предузећа су у обавези да осмисле и спроведу друштвено-одговорне активности и тако пруже подршку својим суграђанима, рањивим групама, деци, спортским клубовима, или допринесу заштити животне средине,” рекла је Оливера Костић, менаџерка ЕУ ПРО Плус програма.

Позив је отворен до 30. јуна 2022. године, а више информација о условима позива, критеријумима за избор корисника, начину конкурисања као и документација за пријављивање доступне су на интернет страници ЕУ ПРО Плус Програма: Јавни позив за предлоге пројеката за набавку опреме и увођење услуга за предузетнике, микро и мала предузећа.

РАРЕИ

РАРЕИ представља кључног носиоца развојних процеса града Београда као европског региона, као и кључног носиоца сарадње са релевантним међународним и домаћим институцијама у процесу европских интеграција. РАРЕИ је акредитована од стране Развојне агенције Србије. Наши чланови су Град Београд, Привредна комора Србије и Институт економских наука.

Где се налазимо

Контакт

Топличин венац 11/4

11000 Београд

тел/факс +381 11 2186 730

тел/факс +381 11 2186 740

РАДНО ВРЕМЕ: 07:30-15:30

 

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…