Print this page

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali rekao je na predstavljanju Strategije razvoja grada Beograda do 2021. godine da taj dokument definiše misiju i viziju razvoja Beograda u naredne četiri godine i podrazumeva izgradnju urbanog, kosmopolitskog, otvorenog, održivog i razvijenog grada.

Događaju su prisustvovali predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević, zamenik gradonačelnika Andreja Mladenović, pomoćnici gradonačelnika Borko Milosavljević i Slobodan Milosavljević, članovi Gradskog veća, gradski sekretari, predstavnici Gradske uprave i direktori javnih preduzeća. 

Mali je istakao da će Strategija usvojena na današnjoj sednici Gradskog veća po usvajanju na Skupštini grada postati obavezujući dokument za sve koji učestvuju u vođenju Beograda. U tom smislu, naveo je gradonačelnik, svi ćemo morati  da se držimo metodologije, principa, standarda i ciljeva koje moramo da ostvarimo za dobrobit grada Beograda i naših sugrađana.

– Danas smo na sednici Gradskog veća usvojili veoma važan dokument, Strategiju razvoja grada Beograda do 2021. godine. Akcenat je na nekoliko važnih stvari, pre svega na poboljšanju kvaliteta života naših sugrađana, što podrazumeva nastavak rada na infrastrukturi. Tu je i nastavak privrednog razvoja, smanjenje broja nezaposlenih, kako bismo u što kraćem vremenskom periodu imali što veći broj otvorenih fabrika i preduzeća na teritoriji grada – rekao je gradonačelnik.

Mali je dodao da je treća važna tačka obuka i edukacija građana Beograda, koja će biti bazirana na novim tehnologijama, inovacijama i znanju jer, kako je rekao,  moramo se spremiti za vremena koja dolaze i sve globalne izazove koji nas očekuju.

– Četvrto je povećanje energetske efikasnosti i ekologija, koja je za nas veoma važna jer želimo da napravimo zeleniji, humaniji i zdraviji grad. Povećanje energetske efikasnosti podrazumeva brigu o svim resursima kojima grad raspolaže, a u isto vreme uključivanje obnovljivih izvora energije, kako bismo se približili standardima koji važe za velike svetske metropole – naglasio je Mali.

Prema njegovim rečima, peta važna stavka je razvoj pešačkih zona i izmena saobraćajnih prioriteta. 

– Prema tim planovima prioritet će imati pešaci i biciklisti, iza kojih sledi javni prevoz, a tek na kraju automobili. Zbog toga Strategija podrazumeva izgradnju stotine kilometara biciklističkih staza, zatvaranje centra grada za saobraćaj i pretvaranje u pešačku zonu – dodao je gradonačelnik.

Mali je istakao da ne bi trebalo zaboraviti ni završetak projekta spuštanja Beograda na reke. Konačno, tvrdi Mali, ključ i prioritet ove strategije su ljudi, odgovorna i transparentna Gradska uprava, koja komunicira sa građanima.

– Ovaj dokument je veoma važan, jer veliki broj ljudi i institucija već dve godine radi na njemu, a njime građanima pokazujemo, javno i transparentno, u kom smeru će se Beograd razvijati. Tek nakon toga, preko konkretnih mera i indikatora, možemo da vidimo da li smo uspeli u svim ovim namerama – rekao je Mali.

On  je dodao da se, paralelno sa Strategijom razvoja Beograda, usvaja i 18 strategija razvoja javnih i javnih komunalnih preduzeća.

– Svih 18 već sada imaju dugoročne planove za narednih pet ili 10 godina. Na taj način možemo da pratimo rad svih direktora javnih preduzeća, šta je od planiranog ispunjeno, a šta nije. Ovo je velika promena u našem gradu i veoma sam ponosan na ovaj dokument, kao i na sve ljude koji su na njemu radili – zaključio je Mali.

 

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…