Print this page

U Beogradu je 17. oktobra 2014. godine održan deveti sastanak zajedničkog komiteta za praćenje IPA fondova, na kome je učešće, u svojstvu posmatrača, uzela i Regionalna agencija za razvoj i evropske integracije.

Sastankom je predsedavala gđa Jadranka Joksimović, ministar bez portfelja zadužen za evropske integracije.

Na sastanku je bilo reči o implementaciji IPA fondova, aktuelnim problemima i izazovima sa posebnim akcentom na određene sektore i to: životna sredina, javna administracija, energetika i poljoprivreda. Razgovarano je i o sredstvima koja su iz IPA fonodva obezbeđena i preusmerena za pomoć poplavljenim područjima i istaknuto je da je EU bila najveći donator nakon majskih katastrofa.

Ministarka Joksimović dala je kratak osvrt na proces EU integracija Republike Srbije i ukazala na značaj pripreme ljudskih kapaciteta srpske administracije u kontekstu budućih fondova EU, a povodom skrininga za poglavlje 22 – Regionalna politika i koordinacija strukturnih instrumenata, a upravo je IPA mehnizam za unpaređenje ove oblasti.

Direktor direktorata za proširenje g. Žan Erik Pake istakao je potrebu za snažnijom ulogom regionalnog aspekta u realizaciji IPA, koja bi u narednom periodu trebalo da bude u većoj meri strateški orijentisana sa jasno definisanim ciljevima, radi većih efekata.

Šef delegacije EU u Srbiji g. Majkl Devenport izrazio je zaodvoljstvo u vezi napretka Republike Srbije u procesu EU integracija, uz napomenu da se sada i očekivanja povećavaju. G. Devenport je naglasio značaj decentralizovanog sistema upravljanja projektima, uz opasku da se ovaj proces mora uvoditi postepeno, kako ne bi došlo do zastoja u implementaciji projekata. Takođe, Devenport je istakao da je proces pripreme projekata predug i da bi trebalo da se skrati, a jedan od načina za to je višegodišnje planiranje i realizacija najspremnijih projekata koji će ostvariti najveći efekat.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…