Print this page
Konferencija povodom obeležavanja 20 godina rada Regionalne agencije za razvoj i evropske integracije Beograd

Povodom obeležavanja 20 godina rada Regionalne agencije za razvoj i evropske integracije Beograd, koja je održana u Svečanoj sali, Skupštine Grada Beograda, prisutnima su se obratili ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović, zamenik gradonačelnika Grada Beograda Goran Vesić, direktor RAREI Beograd Snežana Radinović, direktor Hitne pomoći Goran Čolaković i direktor AMC Branislav Bajić. 

Ministar Joksimović kazala je da je RAREI Beograd neodvojiv instrument za proces evropskih integracija i naglasila da je održivi razvoj jedan od prioriteta kako za Beograd, celu Srbiju i čitav svet. „Tema za sve nas u ovom trenutku je Zelena agenda u svim aspektima - cirkularne ekonomije, zaštite životne sredine, dekarbonizacije i mobilnosti i održive povezanosti", navela je Joksimovićeva. Objasnila je da regionalne agencije umnogome doprinose razvojnom putu Srbije ka EU i podizanju životnog standarda u zemlji. Prema njenim rečima, pored političkog približavanja Srbije EU, evrointegracije podrazumevaju i konvergenciju i koheziju - sinergiju ujednačenog razvoja svih regiona Evrope. Joksimovićeva je isatakla da Srbija teži, ne samo standardima, već i ekonomskim pokazateljima koji govore u prilog održivom razvoju Srbije. „U tom smislu postoji i Poglavlje 22 u okviru nove metodologije smeštene u Klaster pet, koji se tiče vrlo važne kohezione politike, poljoprivredne politike i mapiranja resursa. U okviru tog Klastera postoji poglavlje 22 koje se naziva Koheziona politika i koordinacija strukturnih instrumenata, a to označava spremnost na apsorpciju za sve one fondove koji su dostupni zemlji u procesu pristupanja - IPA fondovi i strukturni fondovi za članice EU," kazala je Joksimovićeva. Rekla je da su resorno ministarstvo, kao i Agencija, uz otvorenost za saradnju Vlade Srbije i Grada, pokrenuli niz projekata, koji su pomagali evropski fondovi, kako bi se životni standard u zemlji podigao na viši nivo. Podsetila je da se ti projekti odnose na izgradnju vrtića, škola, lokalne infrastrukture, kao i na energetsku efikasnost. Dodala je da se iz fondova finansiraju i projekti koji su vezani za kulturu, razvoj društva u celini, ali i promociju turističkih potencijala. Kada je reč o projektima energetske efikasnosti, ministar je najavila da će u okviru njih biti rekonstruisana zgrada Hitne pomoći u Beogradu, Studentska poliklinika i stacionar, kao i gradska Biblioteka. Takođe, dodala je da će se u okviru ovog projekta renovirati i ostali objekti javne namene širom Srbije, kao i izgraditi novi vrtići i obrazovne ustanove.

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić zahvalio je Agenciji što 20 godina pruža podršku domaćoj privredi na putu ka evrointegracijama, ali i pomaže realizaciji projekata koji umnogome doprinose podizanju kvaliteta života. Vesić je istakao da Grad sprovodi niz projekata koji su usklađeni sa Zelenom agendom i zelenom politikom. Najavio je da je plan da do 2030. godine sav javni prevoz pređe na ekološki prihvatljivija goriva - izgradnja metroa, prelazak na šinska vozila, nabavka novih tramvaja i trolejbusa. Kako bi se podigao životni standard građana u planu su projekti izgradnje dalekovoda Obrenovac-Beograd, novih kanalizacionih mreža, kao i prerada građevinskog otpada u Vinči i otpadnih voda iz Save i Dunava, kazao je Vesić. Prema njegovim rečima, u prestonici je u toku zamena stolarije, kotlova i fasade u okviru projekata energetske efikasnosti. Naglasio je da će Beograd u predstojećem periodu biti prepoznatljiv po rečnom prevozu, koji će, takođe, olakšati život građana, ali i znatno smanjiti emitovanje štetnih gasova.

Direktor Snežana Radinović istakla je da RAREI Beograd već dve decenije predstavlja ključnog nosioca razvojnih procesa grada Beograda kao evropskog regiona. U prethodnih dvadeset godina RAREI Beograd je pružala snažnu podršku MMSPP sektoru u saradnji sa Ministarstvom privrede, Razvojnom agencijom Srbije i Fondom za razvoj. Preko 30.000 klijenata dobilo je neki vid podrške RAREI Beograd, održano je preko 1300 obuka, za više od 15.000 polaznika, pružene su usluge mentoringa za više od 80 privrednih subjekata. U cilju efikasnog planiranja razvoja regiona Beograd, RAREI Beograd je učestvovala u pripremi i sprovođenju razvojnih dokumenata za grad Beograd, kao što je strategija razvoja Grada Beograda do 2020 godine, strategije razvoja opština Zemun, Čukarica, Zvezdara itd. U prethodnih 7 godina ostvareni su značajni rezultati u oblasti pripreme i realizacije projekata finansiranih iz međunarodnih i domaćih izvora. Svakako najznačajniji i najveći projekat kojim upravlja RAREI Beograd jeste projekat Termalne rehabilitacije javnih objekata u vlasništvu grada Beograda, koji se finansira iz sredstava EU u okviru IPA 2018 programa. Projekat podrazumeva rekonstrukciju i dogradnju 4 javna objekta u cilju poboljšanja energetske efikasnosti. Upravo ovaj projekat je pokazatelj odlučnosti grada Beograda da zajedno sa Republikom Srbijom učestvuje u ostvarivanju ciljeva Zelene Agende za Zapadani Balkan. Naime realizacijom projekta ostvariće se uštede u potrošnji energenata, značajno će se smanjiti emisija štetnih gasova, i time doprineti zaštiti životne sredine i zdravijem okruženju za sve naše građane. Takođe, uspešna saradnja nastavljena je i kroz projekat energetske efikasnosti u okviru IPA 2020 programa, u kom će se uz podršku EU finansirati rekonstrukcija 5 javnih objekata u Beogradu. Direktor RAREI Beograd, Snežana Radinović iskoristila je priliku i zahvalila se ministru Joksimović i njenim saradnicima na velikoj podršci koja je pružena tokom čitavog procesa apliciranja i povlačenja sredstava iz međunarodnih izvora. Projekat termalne rehabilitacije zgrada u vlasništvu Grada Beograda je bio ideja upravo ministra Joksimović i sada smo na korak do raspisivanja prvog tendera za rekonstrukciju i dogradnju objekata Hitne pomoći gradske Biblioteke u Beogradu.

 

Image Gallery

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…