ODRŽANA PROMOCIJA COSME PROGRAMA

U organizaciji Regionalne agencija za razvoj i evropske integracije Beograd održana je promocija COSME programa kojim će se obezbediti finansijska podrška mikro, malim i srednjim preduzećima i preduzetnicima u Srbiji u iznosu od 60 miliona evra.

COSME je program Evropske unije za konkurentnost mikro, malih i srednjih preduzeća i preduzetnika sa ukupnim budžetom do 2.3 milijarde evra za period 2014-2020. godina. COSME program, koji se sastoji od četiri komponente, predstavila je Milica Zatezalo iz Ministarstva privrede, nacionalni koordinator COSME programa u Srbiji. Tom prilikom Milica Zatezalo je naglasila da su sve četiri komponente - pristup finansijskim sredstvima, pristup tržištima, stvaranje boljih uslova za konkurentnost i podsticanje preduzetništva, dostupne korisnicima iz Srbije. Korisnici prve komponente, pristup finansijskim sredstvima, su direktno mikro, mala i srednja preduzeća i preduzetnici, dok za sredstva iz ostale tri komponente mogu da konkurišu razvojne agencije, privredne komore, klasteri, poslovna udruženja i sl.

Prvi finansijski instrument koji se u Srbiji plasira iz COSME programa predstavio je Igor Pavlović iz Banka Intese, direktor Odeljenja za upravljanje prodajom segmentu malog biznisa. Gospodin Pavlović je naglasio da je ugovor između Evropskog investicionog fonda i Banka Intese prvi potpisan ugovor u okviru COSME programa. Zahvaljujući finansijskoj podršci EU, Evropski investicioni fond je obezbedio direktnu garanciju koja će omogućiti Banka Intesi da u naredne dve godine podrži oko 3.000 mikro, malih i srednjih preduzeća i preduzetnika u Srbiji kroz dodelu kredita za obrtna sredstva u maksimalnom iznosu do 150.000 evra. Za ovu podršku mogu da konkurišu mikro, mala i srednja preduzeća i preduzetnici koji posluju minimum 15 meseci. Rok otplate kredita je 30-36 meseci sa grejs periodom 3 - 6 meseci. Jedini instrument obezbeđenja je menica klijenta i vlasnika.

RAREI

RAREI predstavlja ključnog nosioca razvojnih procesa grada Beograda kao evropskog regiona, kao i ključnog nosioca saradnje sa relevantnim međunarodnim i domaćim institucijama u procesu evropskih integracija. RAREI je akreditovana od strane Razvojne agencije Srbije. Naši članovi su Grad Beograd, Privredna komora Srbije i Institut ekonomskih nauka.

Gde se nalazimo

Kontakt

Topličin venac 11/4

11000 Beograd

tel/fax. +381 11 2186 730

tel/fax. +381 11 2186 740

RADNO VREME: 07:30-15:30

 

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…