Put od biznis ideje do sredstava

Fond za razvoj odobrio je prvih 12,6 miliona dinara za četiri kredita iz programa podsticaja u godini preduzetništva. Trećinu novca preduzetnici dobijaju bespovratno, a krediti će se odobravati svakog meseca.

U toku je i konkurs Razvojne agencije za dobijanje do 50 odsto bespovratne pomoći za počinjanje posla. Ako obezbede drugu polovinu sredstava, na takvu pogodnost mogu da računaju žene, mladi i preduzetnici iz najsiromašnijih opština.

Pored finansijske pomoći, počele su i besplatne obuke za buduće preduzetnike. U 15 gradova organizuju ih razvojne agencije.

Početnici u biznisu su pred dilemama – uzeti mašine na lizing ili ih kupiti, kako poslovati sa bankama, kako plaćati odloženo. Na jednoj od obuka su ljudi sa visokim obrazovanjem i manjkom takvih znanja. Sanja je profesor srpskog, a krenula je u posao ručnog pravljenja testenine. Zna šta joj je najveći problem.

“Upravljanje finansijama, jer ja ne znam ništa o tome i ne mogu o tome da se informišem na internetu, jer internet može da da polovične informacije”, kaže Sanja Milosavljević.

Zoricu to ne muči jer je ekonomista. Čekajući posao kao majka dvoje dece uvidela je kakve su im igračke potrebne. Biznis ideja su kreativne igračke sa magnetima, od prirodnih materijala.

“Trenutno sarađujem sa jednim stolarom, koji mi pravi uzorke i na osnovu toga ćemo sklopiti finansijsku konstrukciju”, kaže Zorica Boljanović.

Inženjer melioracije posle decenije odsustva iz struke, rešio je da gaji lekovito bilje. Upotrebiće i svoje fakultetsko znanje.

“Mora da se obrati pažnja na oblast navodnjavanja, bez toga čovek ne može imati neke očekivane prinose”, kaže Milorad Toković.

Kod razvojne agencije preduzetnik od države može da dobije 50 odsto sredstava bespovratno, najviše milion dinara. Ostatak obezbeđuje sam. Druga mogućnost je da kod Fonda za razvoj 70 odsto novca dobije na kredit, a 30 odsto bespovratno.

“Suštinski se gleda kvalitet i održivost biznis ideje i, ukoliko se radi o nešto većem iznosu, preko milion i po dinara, onda se gledaju dodatna sredstva obezbeđenja”, objašnjava pomoćnica ministra privrede Katarina Obradović Jovanović.

Dodaje i da su za oba programa formirane komisije koje odlučuju po unapred utvrđenim kriterijumima.

“Neće se raditi o tome da li se neka ideja nekome sviđa ili ne, već koliko je održiva na tržištu”, poručuje pomoćnica ministra.

Za oba programa država je obezbedila 600 miliona dinara. Nadležni kažu da će na sajtu Ministarstva privrede biti dostupne informacije – kome su i za kakve namene sredstva odobrena.

Pripremila Olivera Petrović Stojančić

http://www.rts.rs/page/stories/sr/story/13/ekonomija/2331889/put-od-biznis-ideje-do-sredstava.html

RAREI

RAREI predstavlja ključnog nosioca razvojnih procesa grada Beograda kao evropskog regiona, kao i ključnog nosioca saradnje sa relevantnim međunarodnim i domaćim institucijama u procesu evropskih integracija. RAREI je akreditovana od strane Razvojne agencije Srbije. Naši članovi su Grad Beograd, Privredna komora Srbije i Institut ekonomskih nauka.

Gde se nalazimo

Kontakt

Topličin venac 11/4

11000 Beograd

tel/fax. +381 11 2186 730

tel/fax. +381 11 2186 740

RADNO VREME: 07:30-15:30

 

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…