Print this page

GRADSKA UPRAVA GRADA BEOGRADA, Sekretarijat za privredu i Nacionalna služba za zapošljavanje-filijala za grad Beograd objavili su javni poziv nezaposlenima za dodelu subvencija za samozapošljavanje.

Subvencija za samozapošljavanje namenjena je nezaposlenima koji se vode na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje (u daljem tekstu: Nacionalna služba) i imaju završenu obuku za razvoj preduzetništva. Subvencija za samozapošljavanje dodeljuje se u jednokratnom iznosu od 200.000,00 dinara, odnosno 220.000,00 dinara u slučaju samozapošljavanja viškova zaposlenih ili 240.000,00 dinara za nezaposlene osobe sa invaliditetom, radi osnivanja radnje, zadruge ili drugog oblika preduzetništva, kao i osnivanja privrednog društva, ukoliko osnivač zasniva u njemu radni odnos. Nezaposleni koji ostvari pravo na subvenciju za samozapošljavanje u obavezi je da obavlja registrovanu delatnost i izmiruje obaveze po osnovu doprinosa za obavezno socijalno osiguranje najmanje 12 meseci, počev od dana otpočinjanja obavljanja delatnosti. Pravo na subvenciju može se ostvariti i udruživanjem više nezaposlenih, osnivanjem privrednog društva radi samozapošljavanja. Ukoliko se više nezaposlenih udruži, u skladu sa zakonom, svako lice pojedinačno podnosi zahtev za samozapošljavanje i ostvarivanje prava na subvenciju od 200.000,00 dinara, odnosno 220.000,00 dinara u slučaju samozapošljavanja viškova zaposlenih ili 240.000,00 dinara u slučaju kada su podnosioci zahteva osobe sa invaliditetom. Pre uključivanja u program Nacionalna služba vrši proveru ispunjenosti zakonskih i uslova ovog javnog poziva za nezaposleno lice. Sredstva dodeljena po osnovu subvencije za samozapošljavanje su de minimis državna pomoć. 

 USLOVI ZA PODNOŠENjE ZAHTEVA

Pravo na dodelu subvencije za samozapošljavanje nezaposleno lice može da ostvari pod uslovom da je: - prijavljeno na evidenciju nezaposlenih Nacionalne službe, - završilo obuku iz preduzetništva po planu i programu obuke u organizaciji Nacionalne službe ili druge odgovarajuće organizacije, - izmirilo ranije ugovorne i druge obaveze prema Nacionalnoj službi, osim za obaveze čija je realizacija u toku, ukoliko iste redovno izmiruje i - u dozvoljenom okviru opredeljenog iznosa za de minimis državnu pomoć u tekućoj fiskalnoj godini i prethodne dve fiskalne godine, u skladu sa Uredbom o pravilima za dodelu državne pomoći. Pravo na subvenciju za samozapošljavanje nezaposleno lice ne može da ostvari: - za obavljanje delatnosti koje se ne finansiraju, prema spisku delatnosti koji je sastavni deo javnog poziva; - za obavljanje poslova/delatnosti za koje je rešenjem o invalidnosti ili rešenjem o proceni radne sposobnosti i mogućnosti zaposlenja ili održanja zaposlenja utvrđeno da osoba sa invaliditetom ne može da ih obavlja; - za osnivanje udruženja; - ako je već koristilo subvenciju za samozapošljavanje koja je delom ili u celosti finansirana sredstvima Nacionalne službe. U toku trajanja Javnog poziva nezaposleno lice može samo jednom podneti zahtev za dodelu subvencije za samozapošljavanje. Sedište korisnika subvencije mora biti na teritoriji grada Beograda. 

Informacije o delatnostima koje ne mogu biti subvencionisane kao i sve dodatne informacije mogu se dobiti u svakoj organizacionoj jedinici Nacionalne službe, putem Pozivnog centra Nacionalne službe: 0800-300-301, na sajtu Nacionalne službe - www.nsz.gov.rs i internet prezentaciji grada Beograda: www.beograd.rs. Spisak delatnosti koje ne mogu biti subvencionisane dostupni su u svakoj organizacionoj jedinici Nacionalne službe i na sajtu www.nsz.gov.rs. Javni poziv je otvoren od dana objavljivanja u sredstvima javnog informisanja, a poslednji rok za podnošenje zahteva sa biznis planom je 12.07.2019.godine.

Sve ostale informacije o podnošenju zahteva, donošenju odluke kao i zaključivanju ugovora možete naći na sledećem linku.  

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…