Print this page

Gradski centar za socijalno preduzetništvo Beograda  ( www. gradskicentar.rs) u saradnji sa Kancelarijom Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS) raspisao je javni poziv nezaposlenima romske nacionalnosti za dodelu bespovratnih sredstava za samozapošljavanje u okviru projekta „EU podrška za zapošljavanje Roma”.

 

Bespovratna sredstva namenjena su nezaposlenima romske nacionalnosti sa uspešno završenom obukom o načelima vođenja sopstvenog biznisa u organizaciji Gradskog centra za socijalno preduzetništvo. Obuka je namenjena za najviše sto potencijalnih preduzetnika. Redovno prisustvo i uspešno završena obuka  prethodni je uslov za izbor u širi krug kandidata za dodelu bespovratnih sredstava za samozapošljavanje.

Bespovratna sredstva za samozapošljavanje u opremi dodeljuju se za najviše 50 nezaposlenih osoba romske nacionalnosti sa najboljim biznis planovima, i to u iznosu do 3.400 evra, za otpočinjanje biznisa, to jest osnivanje radnje ili drugog oblika preduzetništva, kao i osnivanje privrednog društva ukoliko osnivač zasniva u njemu radni odnos, navodi se u saopštenju Gradskog centra za preduzetništvo. Nezaposleni koji ostvari pravo na bespovratna sredstva u obavezi je da obavlja registrovanu delatnost najmanje 12 meseci.

Pravo na dodelu bespovratnih sredstava može se ostvariti i udruživanjem više nezaposlenih radi samozapošljavanja i u tom slučaju svako lice pojedinačno podnosi prijavu za samozapošljavanje. Dodela bespovratnih sredstava u slučajevima udruživanja može se odobriti za najviše dva suvlasnika u uslužnim delatnostima, odnosno do pet suvlasnika za proizvodne delatnosti.

Pravo na bespovratna sredstva za samozapošljavanje ne može da ostvari nezaposleni ukoliko želi da obavlja delatnost u oblasti eksploatacije uglja, igara na sreću, kockanja i klađenja, taksi prevoza i menjačnica, za registraciju individualnog poljoprivrednog gazdinstva, zadruge, udruženja građana i društvenih organizacija, ukoliko prethodne tri godine nije ispunilo obavezu prema Republici Srbiji ili Gradu Beogradu i ukoliko je na dan podnošenja prijave lice zaposleno, odnosno upisano u registar privrednih subjekata koji se vodi kod Agencije za privredne registre ili drugog organa.

Javni poziv traje od 12. januara do 6. februara. U toku njegovog trajanja nezaposleni može samo jednom podneti prijavu. Najviše dva člana istog porodičnog domaćinstva mogu podneti prijavu za obuku, odnosno prijavu sa biznis planom.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…