Print this page

Gradski centar za socijalno preduzetništvo Beograda raspisao je javni poziv za podnošenje prijava nezaposlenima romske nacionalnosti i privrednim subjektima za dodelu bespovratnih sredstava za obuku na radnom mestu u okviru projekta „EU podrška za zapošljavanje Roma”. Javni poziv je realizovan na osnovu potpisanog Sporazuma o korišćenju bespovratnih sredstava za sprovođenje obuke na radnom mestu za pripadnike romske manjine na teritoriji Grada Beograda, u saradnji sa Kancelarijom Ujedinjenih nacija za projektne usluge.

 

Bespovratna sredstva za obuku na radnom mestu namenjena su nezaposlenim licima romske nacionalnosti da obučavanjem u realnom radnom okruženju u okviru privrednih subjekata steknu dodatna znanja i veštine za određena zanimanja u cilju poboljšanja mogućnosti za zapošljavanje. Program obuke namenjen je za najviše 50 polaznika romske nacionalnosti. Javni poziv traje do utroška predviđenih sredstava za ovu namenu, odnosno do ispunjavanja predviđenog broja polaznika.

Nezaposlena lica kao podnosioci prijava prolaze kroz intenzivno savetovanje sa zaposlenima u Gradskom centru za socijalno preduzetništvo Beograda, u skladu sa postupkom radne aktivacije koja služi da se upotpuni profil nezaposlenog lica radi bolje procene potrebne obuke i boljeg pristupa tržištu rada. Prilikom pojedinačnih razgovora, svakom nezaposlenom licu se izrađuje individualni plan aktivacije. Izbor konkretnog programa obuke vrši se procesom uparivanja, što znači da se karakteristike korisnika, kao i poteškoće sa kojima se suočava, upoređuju sa karakteristikama raspoloživih programa obuke za određena zanimanja.

Program podrazumeva realizaciju obuke u minimalnom trajanju od mesec dana (minimum 100 sati obuke) i maksimalnom trajanju od tri meseca (minimum 300 sati obuke). Subvencija privrednom subjektu po polazniku obuke iznosi od 20.000 do 60.000 dinara, zavisno od dužine obuke.

Nezaposleno lice romske nacionalnosti ima pravo na novčanu pomoć za vreme trajanja obuke u vrednosti od 60 odsto minimalne zarade utvrđene u januaru 2015. godine, odnosno 12.778,00 dinara mesečno, što će biti i osnovica za uplatu osiguranja za slučaj povrede na radu i profesionalne bolesti u iznosu od dva odsto.

Sve informacije u vezi sa uslovima javnog poziva mogu se dobiti u Gradskom centru za socijalno preduzetništvo Beograda – Trg Nikole Pašića 8, na broj telefona 011/3342-337, na internet-adresi: http://www.gradskicentar.rs, putem elektronske pošte Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. i na Fejsbuk strani https://www.facebook.com/GCSPB.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…