Print this page

Program podrške razvoju poslovnih inkubatora – finansijska podrška u 2015. godini (u daljem tekstu: Program) sprovodi Nacionalna agencija za regionalni razvoj (u daljem tekstu: NARR) u skladu sa Programom rada NARR za 2015. godinu.

 

Korisnici sredstava:

Pravo na korišćenje bespovratnih sredstava imaju svi poslovni inkubatori koji se prijave putem javnog poziva, a koji ispunjavaju propisane uslove za učešće u Programu.

Poslovni inkubatori (u daljem tekstu: PI) je, u smislu ovog Programa, privredno društvo koje se bavi poslovnom inkubacijom, nezavisno od  delatnosti njegovih stanara. Pod poslovnom inkubacijom se podrazumeva, proces poslovanja koji pospešuje i potpomaže razvoj novoosnovanih preduzeća u najranijoj fazi poslovanja.

Uslovi za podnošenje prijave

Pravo prijave na javni poziv imaju svi PI koji ispunjavaju sledeće opšte uslove:

  • da su registrovani na teritoriji Republike Srbije;
  • da su osnovani u formi privrednog društva sa ograničenom odgovornošću;
  • da su osnovani zaključno sa 31.12.2013. godine;
  • da imaju najmanje jednog stalno zaposlenog u menadžment timu PI;
  • da je bar jedno novoosnovano preduzeće postalo stanar PI u  prethodne dve godine.
  • da PI u tekućoj godini nisu koristili podsticajna sredstva po istom osnovu iz drugih budžetskih izvora finansiranja.
  • PI je dužan da obezbedi sredstva za sufinansiranje pre podnošenja zahteva za odobrenje sredstava po ovom programu, ukoliko pojedine projektne vrednosti prevazilaze odobrene iznose

 

Finansijski okvir i namena bespovratnih sredstava

Za realizaciju Programa budžetom su opredeljena sredstva u ukupnom iznosu od 15.000.000 dinara, čija je osnovna namena podrška unapređenju funkcionisanja i stimulisanje razvoja postojećih PI.

PI se mogu prijaviti podnošenjem zahteva za finansiranje ili sufinansiranje projekata iz bilo koje od navednih grupa projekata u definisanom finansijskom limitu po svakom projektu, tako da odobreni iznos sredstava po pojedinačnom PI može biti najviše do 3.000.000 dinara bez PDV.

Sredstva se dodeljuju PI u skladu sa čl. 95, 96. i 97. Uredbe o pravilima za dodelu državne pomoći („Službeni glasnik RS“, br. 13/10, 100/11 i 91/12).

Predmet finansiranja mogu biti sledeće projektne aktivnosti:

  1. Podrška operativnom poslovanju PI, kroz finansiranje opravdanih operativnih troškova nastalih u tekućoj godini u PI pri podršci stanarima koji se nalaze u preinkubacionoj fazi ili u prve dve godine inkubacije - za ovu projektnu aktivnost maksimalan iznos odobrenih sredstava po PI može biti 1.500.000 dinara bez PDV.
  2. Podrška menadžment timu PI: kroz angažovanje konsultanta (pružaoca usluga za podršku poslovanju). PI sam bira kvalifikovanog konsultanta koji će obavljati ove poslove. Izabrani konsultanat treba da ima najmanje  3 godine iskustva u pružanju konsultanskih usluga i dokaz o kvalitetno pruženim uslugama – za ovu projektnu aktivnost maksimalan iznos odobrenih sredstava po PI može biti 500.000 dinara bez PDV.
  3. Podrška marketing aktivnostima PI - za ovu projektnu aktivnost maksimalan iznos odobrenih sredstava po PI može biti 500.000 dinara bez PDV.
  4. Infrastrukturni projekti - Za ovu projektnu aktivnost maksimalan iznos odobrenih sredstava po PI može biti 800.000 dinara bez PDV.
  5. Oprema PI - za ovu projektnu aktivnost maksimalan iznos odobrenih sredstava po PI može biti 500.000 dinara bez PDV.

Način prijavljivanja

Prijave sa svim pratećim obrascima i dokumentacijom se podnose lično ili preporučenom poštom Nacionalnoj agenciji za regionalni razvoj, na adresu Terazije 23/VII, Beograd, sa naznakom: Prijava na javni poziv za učešće po Programu podrške razvoju poslovnih inkubatora – finansijska podrška u 2015. godini.

Opšta dokumentacija koja se obavezno dostavlja prilikom podnošenja zahteva za finansiranje ili sufinansiranje nekog ili svih projekata iz ovog programa je sledeća:

  1. Popunjen, potpisan i overen Obrazac 1 – Prijava;
  2. Popunjen, potpisan i overen Obrazac 2 – Opis pojedinačnih projekata (zaseban obrazac za svaki pojedinačni projekat za koji se podnosi zahtev);
  3. Popunjen, potpisan i overen Obrazac 3 – Izjava;
  4. Fotokopija rešenja o upisu ili izvod iz registra;
  5. Overena i potpisana izjava o stalno angažovanom licu u menadžment timu PI;
  6. Fotokopija ugovora ili drugog dokumenta kojim se potvrđuje da je novoosnovano preduzeće postalo stanar PI u prethodne dve godine.

Posebna dokumentacija kojom se podnosi zahtev za finansiranje projekta iz određene grupe aktivnosti je sledeća:

Za I Projekat – Podrška operativnom poslovanju PI - Priložiti fotokopije Ugovora o pružanju usluga poslovne inkubacije između PI i klijenata (stanara početnika koji su u preinkubacionoj fazi ili u prve dve godine inkubacije i koji su postali stanari PI najranije 01.01.2014. godine). Stanari iz ove grupe su registrovana pravna lica i preduzetnici ne stariji od dve godine.

Priložiti obračun troškova pruženih usluga (subvencionisane rente, troškova poslovanja, konsultantskih i ostalih usluga) stanarima početnicima, sa relevantnim dokaznicama počev od 01.01.2015. godine, i sa projekcijom troškova do kraja godine.

Za II Projekat – Podrška menadžment timu PI - Priložiti ponudu ili fotokopiju ugovora o pružanju konsultantskih usluga između PI i konsultanta, sa tačnim opisom planiranih aktivnosti, rokovima i cenom usluge. Izabrani  konsultant mora da zadovoljava sledeće uslove: da ima najmanje 3 godine iskustva u pružanju konsultantskih usluga, što se dokazuje potvrdom poslodavca na memorandumu sa opisom posla ili ugovorom o angažovanju na pružanju konsultanskih usluga, i da priloži  dokaz o kvalitetno pruženim uslugama (najmanje tri preporuke korisnika odgovarajućih usluga). Ukoliko je PI angažovao konsultanta nakon 01.01.2015. godine za ovu namenu, dostaviti fotokopiju računa za izvršene usluge, kao i izvod iz banke kao dokaz da je uplata izvršena.

Za III Projekat – Podrška marketing aktivnostima PI -     Priložiti ponudu ili fotokopiju ugovora između PI i pružaoca usluga sa tačnim opisom aktivnosti, rokovima, cenom usluga i referencama. U slučaju sufinansiranja sajamskog nastupa, aplikant je obavezan da priloži fotokopiju prijave za sajamski nastup, overenu od strane sajma, i dokaz o uplati (npr. izvod iz banke) kao i nešto od pratećeg materijala kojim bi se dodatno potvrdilo učešće na sajmu: katalog učesnika, fotografije sa sajma i sl. Ukoliko je PI angažovao konsultanta nakon 01.01.2015. godine, dostaviti fotokopiju računa za izvršene usluge, kao i izvod iz banke kao dokaz da je uplata izvršena.

Za IV Projekat – Infrastruktura - Priložiti ponudu ili fotokopiju ugovora podnosioca prijave (PI) zaključenog sa ponuđačem infrastrukturnih aktivnosti (izrade projektno- tehničke dokumentacije, investicionog ili tekućeg održavanja objekta, rekonstrukcije, dogradnje, adaptacije ili sanacije objekta PI). Ponuda, odnosno ugovor, mora da sadrži tačan opis aktivnosti, rokove, dinamiku, cenu usluga i reference, ili, ukoliko su aktivnosti započete nakon 01.01.2015. godine, dostaviti fotokopiju računa (situacija) za izrađena dokumenta ili izvršene radove, kao i izvod iz banke kao dokaz da je uplata izvršena.

Za V Projekat – Oprema PI - Ukoliko je proces nabavke opreme planiran ili je u toku, priložiti fotokopije predračuna za nabavku opreme za PI. Ukoliko je nabavka izvršena počev od 01.01.2015. godine, dostaviti fotokopiju računa za nabavljenu opremu, kao i izvod iz banke kao dokaz da je uplata izvršena.

Napomena

Prijave se primaju počev od 15.06.2015. godine, a najkasnije do 01.10.2015. godine, odnosno do utroška raspoloživih sredstava.

Krajnji rok za realizaciju svih podržanih aktivnosti i sva plaćanja u vezi sa realizacijom je 20.12.2015. godine.

Ukoliko se raspoloživa sredstava utroše pre isteka krajnjeg roka za podnošenje prijava, obaveštenje o toj činjenici će biti dostupno na internet stranici NARR www.narr.gov.rs .

Za sve detaljnije informacije možete se obratiti Nacionalnoj agenciji za regionalni razvoj sledećim kontakt osobama: Mileni Blagojević, telefon 064/8018-639, email: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. i Nataši Milonjić, telefon 064/8018-677 email: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli..

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…