Program podrške razvoju poslovnih inkubatora – finansijska podrška u 2015. godini (u daljem tekstu: Program) sprovodi Nacionalna agencija za regionalni razvoj (u daljem tekstu: NARR) u skladu sa Programom rada NARR za 2015. godinu.

 

Korisnici sredstava:

Pravo na korišćenje bespovratnih sredstava imaju svi poslovni inkubatori koji se prijave putem javnog poziva, a koji ispunjavaju propisane uslove za učešće u Programu.

Poslovni inkubatori (u daljem tekstu: PI) je, u smislu ovog Programa, privredno društvo koje se bavi poslovnom inkubacijom, nezavisno od  delatnosti njegovih stanara. Pod poslovnom inkubacijom se podrazumeva, proces poslovanja koji pospešuje i potpomaže razvoj novoosnovanih preduzeća u najranijoj fazi poslovanja.

Uslovi za podnošenje prijave

Pravo prijave na javni poziv imaju svi PI koji ispunjavaju sledeće opšte uslove:

  • da su registrovani na teritoriji Republike Srbije;
  • da su osnovani u formi privrednog društva sa ograničenom odgovornošću;
  • da su osnovani zaključno sa 31.12.2013. godine;
  • da imaju najmanje jednog stalno zaposlenog u menadžment timu PI;
  • da je bar jedno novoosnovano preduzeće postalo stanar PI u  prethodne dve godine.
  • da PI u tekućoj godini nisu koristili podsticajna sredstva po istom osnovu iz drugih budžetskih izvora finansiranja.
  • PI je dužan da obezbedi sredstva za sufinansiranje pre podnošenja zahteva za odobrenje sredstava po ovom programu, ukoliko pojedine projektne vrednosti prevazilaze odobrene iznose

 

Finansijski okvir i namena bespovratnih sredstava

Za realizaciju Programa budžetom su opredeljena sredstva u ukupnom iznosu od 15.000.000 dinara, čija je osnovna namena podrška unapređenju funkcionisanja i stimulisanje razvoja postojećih PI.

PI se mogu prijaviti podnošenjem zahteva za finansiranje ili sufinansiranje projekata iz bilo koje od navednih grupa projekata u definisanom finansijskom limitu po svakom projektu, tako da odobreni iznos sredstava po pojedinačnom PI može biti najviše do 3.000.000 dinara bez PDV.

Sredstva se dodeljuju PI u skladu sa čl. 95, 96. i 97. Uredbe o pravilima za dodelu državne pomoći („Službeni glasnik RS“, br. 13/10, 100/11 i 91/12).

Predmet finansiranja mogu biti sledeće projektne aktivnosti:

  1. Podrška operativnom poslovanju PI, kroz finansiranje opravdanih operativnih troškova nastalih u tekućoj godini u PI pri podršci stanarima koji se nalaze u preinkubacionoj fazi ili u prve dve godine inkubacije - za ovu projektnu aktivnost maksimalan iznos odobrenih sredstava po PI može biti 1.500.000 dinara bez PDV.
  2. Podrška menadžment timu PI: kroz angažovanje konsultanta (pružaoca usluga za podršku poslovanju). PI sam bira kvalifikovanog konsultanta koji će obavljati ove poslove. Izabrani konsultanat treba da ima najmanje  3 godine iskustva u pružanju konsultanskih usluga i dokaz o kvalitetno pruženim uslugama – za ovu projektnu aktivnost maksimalan iznos odobrenih sredstava po PI može biti 500.000 dinara bez PDV.
  3. Podrška marketing aktivnostima PI - za ovu projektnu aktivnost maksimalan iznos odobrenih sredstava po PI može biti 500.000 dinara bez PDV.
  4. Infrastrukturni projekti - Za ovu projektnu aktivnost maksimalan iznos odobrenih sredstava po PI može biti 800.000 dinara bez PDV.
  5. Oprema PI - za ovu projektnu aktivnost maksimalan iznos odobrenih sredstava po PI može biti 500.000 dinara bez PDV.

Način prijavljivanja

Prijave sa svim pratećim obrascima i dokumentacijom se podnose lično ili preporučenom poštom Nacionalnoj agenciji za regionalni razvoj, na adresu Terazije 23/VII, Beograd, sa naznakom: Prijava na javni poziv za učešće po Programu podrške razvoju poslovnih inkubatora – finansijska podrška u 2015. godini.

Opšta dokumentacija koja se obavezno dostavlja prilikom podnošenja zahteva za finansiranje ili sufinansiranje nekog ili svih projekata iz ovog programa je sledeća:

  1. Popunjen, potpisan i overen Obrazac 1 – Prijava;
  2. Popunjen, potpisan i overen Obrazac 2 – Opis pojedinačnih projekata (zaseban obrazac za svaki pojedinačni projekat za koji se podnosi zahtev);
  3. Popunjen, potpisan i overen Obrazac 3 – Izjava;
  4. Fotokopija rešenja o upisu ili izvod iz registra;
  5. Overena i potpisana izjava o stalno angažovanom licu u menadžment timu PI;
  6. Fotokopija ugovora ili drugog dokumenta kojim se potvrđuje da je novoosnovano preduzeće postalo stanar PI u prethodne dve godine.

Posebna dokumentacija kojom se podnosi zahtev za finansiranje projekta iz određene grupe aktivnosti je sledeća:

Za I Projekat – Podrška operativnom poslovanju PI - Priložiti fotokopije Ugovora o pružanju usluga poslovne inkubacije između PI i klijenata (stanara početnika koji su u preinkubacionoj fazi ili u prve dve godine inkubacije i koji su postali stanari PI najranije 01.01.2014. godine). Stanari iz ove grupe su registrovana pravna lica i preduzetnici ne stariji od dve godine.

Priložiti obračun troškova pruženih usluga (subvencionisane rente, troškova poslovanja, konsultantskih i ostalih usluga) stanarima početnicima, sa relevantnim dokaznicama počev od 01.01.2015. godine, i sa projekcijom troškova do kraja godine.

Za II Projekat – Podrška menadžment timu PI - Priložiti ponudu ili fotokopiju ugovora o pružanju konsultantskih usluga između PI i konsultanta, sa tačnim opisom planiranih aktivnosti, rokovima i cenom usluge. Izabrani  konsultant mora da zadovoljava sledeće uslove: da ima najmanje 3 godine iskustva u pružanju konsultantskih usluga, što se dokazuje potvrdom poslodavca na memorandumu sa opisom posla ili ugovorom o angažovanju na pružanju konsultanskih usluga, i da priloži  dokaz o kvalitetno pruženim uslugama (najmanje tri preporuke korisnika odgovarajućih usluga). Ukoliko je PI angažovao konsultanta nakon 01.01.2015. godine za ovu namenu, dostaviti fotokopiju računa za izvršene usluge, kao i izvod iz banke kao dokaz da je uplata izvršena.

Za III Projekat – Podrška marketing aktivnostima PI -     Priložiti ponudu ili fotokopiju ugovora između PI i pružaoca usluga sa tačnim opisom aktivnosti, rokovima, cenom usluga i referencama. U slučaju sufinansiranja sajamskog nastupa, aplikant je obavezan da priloži fotokopiju prijave za sajamski nastup, overenu od strane sajma, i dokaz o uplati (npr. izvod iz banke) kao i nešto od pratećeg materijala kojim bi se dodatno potvrdilo učešće na sajmu: katalog učesnika, fotografije sa sajma i sl. Ukoliko je PI angažovao konsultanta nakon 01.01.2015. godine, dostaviti fotokopiju računa za izvršene usluge, kao i izvod iz banke kao dokaz da je uplata izvršena.

Za IV Projekat – Infrastruktura - Priložiti ponudu ili fotokopiju ugovora podnosioca prijave (PI) zaključenog sa ponuđačem infrastrukturnih aktivnosti (izrade projektno- tehničke dokumentacije, investicionog ili tekućeg održavanja objekta, rekonstrukcije, dogradnje, adaptacije ili sanacije objekta PI). Ponuda, odnosno ugovor, mora da sadrži tačan opis aktivnosti, rokove, dinamiku, cenu usluga i reference, ili, ukoliko su aktivnosti započete nakon 01.01.2015. godine, dostaviti fotokopiju računa (situacija) za izrađena dokumenta ili izvršene radove, kao i izvod iz banke kao dokaz da je uplata izvršena.

Za V Projekat – Oprema PI - Ukoliko je proces nabavke opreme planiran ili je u toku, priložiti fotokopije predračuna za nabavku opreme za PI. Ukoliko je nabavka izvršena počev od 01.01.2015. godine, dostaviti fotokopiju računa za nabavljenu opremu, kao i izvod iz banke kao dokaz da je uplata izvršena.

Napomena

Prijave se primaju počev od 15.06.2015. godine, a najkasnije do 01.10.2015. godine, odnosno do utroška raspoloživih sredstava.

Krajnji rok za realizaciju svih podržanih aktivnosti i sva plaćanja u vezi sa realizacijom je 20.12.2015. godine.

Ukoliko se raspoloživa sredstava utroše pre isteka krajnjeg roka za podnošenje prijava, obaveštenje o toj činjenici će biti dostupno na internet stranici NARR www.narr.gov.rs .

Za sve detaljnije informacije možete se obratiti Nacionalnoj agenciji za regionalni razvoj sledećim kontakt osobama: Mileni Blagojević, telefon 064/8018-639, email: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. i Nataši Milonjić, telefon 064/8018-677 email: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli..

RAREI

RAREI predstavlja ključnog nosioca razvojnih procesa grada Beograda kao evropskog regiona, kao i ključnog nosioca saradnje sa relevantnim međunarodnim i domaćim institucijama u procesu evropskih integracija. RAREI je akreditovana od strane Razvojne agencije Srbije. Naši članovi su Grad Beograd, Privredna komora Srbije i Institut ekonomskih nauka.

Gde se nalazimo

Kontakt

Topličin venac 11/4

11000 Beograd

tel/fax. +381 11 2186 730

tel/fax. +381 11 2186 740

RADNO VREME: 07:30-15:30

 

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…