Program izuzetnosti klastera (Clusters Excellence Programme)

Cilj projektnog poziva Programa izuzetnosti klastera (Clusters Excellence programme) jejačanje upravljanja klasterima u nameri omogućavanja profesionalnije poslovne usluge evropskim malim i srednjim preduzećima.

U cilju postizanja izuzetnosti u upravljanju klasterima, klasteri treba da omoguće podršku svojim članovima i da razvije strateški pristup prema razvoju inovacija, rastu i izazovima globalizacije sa kojima se suočavaju mala i srednja preduzeća.

Rezultati ovog poziva će pomoći klasterima da pružaju usluge efikasnije i razviju strateške planove radi generisanja veće dodate vrednosti za svoje članove, uključujući raznovrsnu saradnju klastere širom Evrope.

Ovaj poziv takođe teži promovisanju učenja među klasterima, sa posebnim naglaskom na uključivanje klastera iz regiona sa različitim nivoima ekonomskog razvoja, kao i klastere u različitim fazama razvoja i iskustva.

Rok za elektronsku predaju projekta je 31. mart 2016. u 17 sati (Briselsko vreme).

Učesnici

Poziv je predviđen za klastere ili poslovna udruženja koji omogućuju podršku inovacijama, posebno za mala i srednja preduzeća. Aplikanti moraju da budu osnovani u državama članicama programa COSME.

Svaki konzorcijum koji želi da učestvuje mora da se sastoji od minimalno tri pravna lica iz najmanje tri države članice COSME programa. Konzorcijum mora da se sastoji iz najmanje dva partnera koji su osnovani u regionima koji su po EU klasifikaciji nerazvijeni ili u tranziciji. Isto tako konzorcijum mora da uključi najmanje dva partnera koji nemaju “Znak izuzetnosti klastera” ili imaju samo “Bronzani znak izuzetnosti klastera”.

Aplikanti mogu da prijave samo jedan predloga projekta u ovom pozivu.

https://ec.europa.eu/easme/en/cos-cluster-2015-3-02-clusters-excellence-programme 

RAREI

RAREI predstavlja ključnog nosioca razvojnih procesa grada Beograda kao evropskog regiona, kao i ključnog nosioca saradnje sa relevantnim međunarodnim i domaćim institucijama u procesu evropskih integracija. RAREI je akreditovana od strane Razvojne agencije Srbije. Naši članovi su Grad Beograd, Privredna komora Srbije i Institut ekonomskih nauka.

Gde se nalazimo

Kontakt

Topličin venac 11/4

11000 Beograd

tel/fax. +381 11 2186 730

tel/fax. +381 11 2186 740

RADNO VREME: 07:30-15:30

 

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…