Javni poziv za finansijsku podršku poslovnoj institucionalnoj infrastrukturi

Program podrške poslovnoj institucionalnoj infrastrukturi (Program) sprovodi Razvojna agencija Srbije (RAS) u skladu sa Programom rada RAS za 2016. godinu.

Podnosioci prijave projekta

Pravo na podnošenje prijava projekata imaju: Klasteri, poslovni inkubatori, naučno tehnološki parkovi, akreditovane regionalne razvojne agencije, udruženja, zadruge, privredne komore, (koji mogu učestvovati samostalno ili u konzorcijumu kao vodeći partner ili partner), kao i naučno istraživačke organizacije, instituti i fakulteti (NIO), (koji mogu učestvovati samo kao partner u okviru konzorcijuma, odnonso ne mogu nastupiti samostalno, niti kao vodeći partner). Svaki potencijalni korisnik može da kandiduje više projekata, samostalno i/ili kao partner u okviru konzorcijuma.

Opis Programa i namena sredstava

Razvojna agencija Srbije kroz ovaj program podržava najbolje projekte koji za cilj imaju razvoj privrednih subjekata zasnovan na znanju, inovativnosti, konkurentnosti, poslovnom udruživanju, a koji treba da stvore snažan, konkurentan i izvozno orijentisan sektor MMSP i da značajno doprinesu poboljšanju životnog standarda u Republici Srbiji.

Namena bespovratnih sredstava

Projektne aktivnosti koje su od značaja za razvoj poslovne institucionalne infrastrukture, a koje mogu biti predmet sufinansiranja od strane RAS su:

U okviru Komponente 1:

 • Razvoj zajedničkog proizvoda i/ili razvoj tehnoloških procesa i/ili nabavka zajedničke opreme i/ili infrastrukturno opremanje zajedničkih pogona i opciono: uspostavljanje novih mehanizama saradnje između MMSP koji doprinose povećanju konkurentnosti
 • Kreiranja lanaca vrednosti u cilju povećanje stepena finalizacije proizvoda sa pretežnim udelom domaće sirovine;
 • Kreiranja lanaca dobavljača u cilju uspostavljanja poslovne saradnje između velikih kupaca i MMSP;
 • Proširenje kapaciteta postojećih ili osnivanje novih PI i opciono: unapređenje modela poslovne inkubacije;
 • Unapređenje infrastrukturnih kapaciteta postojećih NTP i opciono: unapređenje modela podrške od strane NTP;
 • Implementacija istraživačko razvojnih rezultata NIO kod MMSP;
 • I ostale projektne aktivnosti koje doprinose ostvarenju specifičnih ciljeva.

U okviru Komponente 2:

 • Razvoj novih i/ili unapređenje postojećih usluga Korisnika namenjenih unapređenju konkurentnosti MMSP i preduzetnika i pružanje istih krajnjim korisnicima;
 • Razvoj usluga podrške inovativnim MMSP i pružanje istih krajnjim korisnicima;
 • Uspostavljanje novih mehanizama saradnje između MMSP koji doprinose povećanju konkurentnosti;
 • Unapređenje modela poslovne inkubacije;
 • Unapređenje modela podrške od strane NTP;
 • Aktivnosti promocije preduzetništva i primera dobre prakse;
 • Izrada analiza i sprovođenje istraživanja u saradnji sa NIO i MMSP na konkretnim projektima u cilju povećanja konkurentnosti MMSP.

Finansijski okvir

Ukupan budžet Programa iznosi 130.000.000 dinara. Raspoloživa sredstva se odobravaju po projektu kao sufinansiranje u visini do 50% opravdanih troškova projekta, bez PDV. Projekti se odobravaju u rasponu od 500.000 do 5.000.000 dinara. Projekti će se odobravati sukcesivno do utroška sredstava.

Način prijavljivanja

Prijave sa svim pratećim obrascima i dokumentacijom se podnose lično ili preporučenom poštom na Pisarnicu Razvojne agencije Srbije, na adresu Vlajkovićeva br.3, 11000 Beograd, sa naznakom: Prijava za javni poziv za učešće u Programu podrške poslovnoj institucionalnoj infrastrukturi u 2016. godini.

Napomena Javni poziv važi od dana objavljivanja na sajtu RAS, odnosno od 25.04.2016. godine i otvoren je najkasnije do 31.10.2016. godine, odnosno do utroška raspoloživih sredstava.  Krajnji rok za završetak aktivnosti i realizaciju plaćanja u vezi sa obavljenim aktivnostima od strane korisnika sredstava je 1. maj 2017. godine. Ukoliko se raspoloživa sredstva utroše pre isteka krajnjeg roka za podnošenje prijava, obaveštenje o toj činjenici će biti dostupno na internet stranici www.ras.gov.rs.

Za više informacije kontaktirajte RAS: 011 3398-484; 3398-455.

Kontakt osobe su: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. i Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli..
Dokumentacija se može preuzeti na sajtu RAS-a http://ras.gov.rs/sr/razvoj-preduzetnistva/otvoreni-pozivi-konkursi/javni-poziv-za-finansijsku-podrsku-poslovnoj-institucionalnoj-infrastrukturi-2

 

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…