Print this page
Peti broj biltena – IPARD na dlanu

IPARD Upravljačko telo Vas sa zadovoljstvom obaveštava da je izašao novi, peti broj biltena – IPARD na dlanu.

U cilju što efikasnije pripreme IPARD III programa, Stalna radna grupa za ruralni razvoj regiona jugoistočne Evrope (SWG/RRD) u proteklom periodu je sa predstavnicima Evropske komisije i predstavnicima Operativnih struktura država korisnica IPARD fondova organizovala tri video-konferencije. Teme o kojima su diskutovali šefovi Upravljačkih tela i direktori IPARD agencija odnosile su se, pre svega, na predložene izmene postojećeg Sektorskog sporazuma kao odgovor na krizu prouzrokovanu COVID 19, zatim na Vodič za programiranje IPARD III programa, kao i na predloge dela budućih mera u sklopu programskog razdoblja 2021-2027.
Ono što se u vezi budućeg programiranja sa sigurnošću može reći jeste da će ovog puta državama kandidatima za članstvo u EU biti na raspolaganju set od 13 mera. Novina u odnosu na IPARD II program su Mera 12 – Finansijski instrumenti i Mera 13 – Inovacije i transfer znanja. Ostale mere odnose se na: Investicije u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava - Mera 1, Podršku uspostavljanju proizvođačkih grupa - Mera 2, Investicije u fizičku imovinu koje se tiču prerade i marketinga poljoprivrednih proizvoda i proizvoda ribarstva - Mera 3, Agroekološko-klimatske mere i meru organske proizvodnje - Mera 4, Sprovođenje lokalnih strategija ruralnog razvoja, LEADER pristup - Mera 5, Investicije u ruralnu javnu infrastrukturu - Mera 6, Diverzifikaciju poljoprivrednih gazdinstava i razvoj poslovanja - Mera 7, Unapređenje obuka - Mera 8, Tehničku pomoć - Mera 9, Savetodavne službe - Mera 10 i Podizanje i zaštitu šuma - Mera 11.


Više informacija možete naći na ovom linku.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…