Print this page
Održana prva ISTER radionica „Rimsko kulturno nasleđe kao pokretač turističkog i lokalnog/regionalnog razvoja“

Radionica „Rimsko kulturno nasleđe kao pokretač turističkog i lokalnog/regionalnog razvoja“ uspešno je održana u ponedeljak 17. januara 2022. godine u organizaciji projekta ISTER i Regionalne agencija za razvoj i evropske integracije Beograd.

Predstavnici kulturnog, turističkog i nevladinog sektora okupili su se u Rimskoj dvorani Biblioteke grada Beograda, da na temeljima antičkog Singidunuma razgovaraju o promociji i očuvanju rimskog kulturnog nasleđa. Deo učesnika priključio se radionici i putem onlajn platforme.

 

Na samom početku radionice, Marija Janjić, menadžer projekta ISTER za Srbiju, predstavila je projekat ISTER i ostvarene rezultate tokom prve godine realizacije ovog međunarodnog projekta, kao i aktivnosti koje će biti realizovane u narednom periodu.

 

Međunarodni projekat ISTER ima za cilj ponovno otkrivanje i obnavljanje antičke mreže rimskih puteva i naselja duž Dunavskog regiona, kao ključnog pokretača u promociji teritorijalnog razvoja. ISTER promoviše ovu rimsku mrežu puteva i naselja kao priliku za jačanje teritorijalne konkurentnosti i održivog rasta Dunavskog regiona kroz kreiranje nove ISTER eko-kulturne rute.

 

U nastavku radionice razgovaralo se o turističkim potencijalima i mogućnostima Dunavskog regiona u Srbiji, naročito u oblasti kulturnog turizma. Rafael Pupovac iz Regionalne agencije za razvoj i evropske integracije Beograd približio je socio-ekonomske trendove u oblasti turizma u Srbiji, uz osvrt na uticaj COVID pandemije i buduće trendove koji proizilaze iz nje. Predstavljeni su lokalni primeri dobre prakse iz oblasti zaštite i promocije rimskog kulturnog nasleđa, kao i šanse i mogućnosti koje predstavljaju budućnost kulturnog nasleđa na teritoriji Srbije, ali i celog Dunavskog regiona.

 

Značajan deo ISTER međunarodne rute prolazi kroz Srbiju i prati tok Dunava, u rimskom periodu poznatijeg kao reka ISTER. Arheolog Rade Milić iz Centra za urbani razvoj nas je tokom radionice vratio 2000 godina unazad i odveo na turu rimskim putevima i naseljima duž Dunava u Srbiji, stanicama ISTER rute. Od osvežavanja u rimskim termama Bononia ili današnjem Banoštoru, preko posete vojnom utvrđenju Taurunum-Zemun i municipiju Singidunum-Beograd, putem ka Viminacijumu, jednom od najvažnijih centara provincije, pa sve do Trajanovog mosta o čijim ostacima danas svedoči Trajanova tabla smeštena u srcu Đerdapske klisure.

 

Izradom ISTER GIS Atlasa i mobilne aplikacije, ova eko-kulturna ruta u narednom periodu postaće dostupna svima, i nadamo se povesti neke nove putnike stopama Rimljana. Pratite nas za više informacija!

 

Za više informacija pratite ISTER na društvenim mrežama:

Facebook     l    Twitter    l    LinkedIn

 

Projekat se finansira iz sredstava Evropske unije (ERDF, IPA)

Project co-funded by the European Union funds (ERDF, IPA)

 

http://www.interreg-danube.eu/ister

Image Gallery

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…